Eriksson (MP): ”Skulle vilja att vi ökar det svenska biståndet”

Foto: Riksdagen
  • Fredag 15 maj 2020 2020-05-15
E-post 9097

SVERIGE Biståndsminister Peter Eriksson (MP) säger att han vill se en ökning av Sveriges bistånd till andra länder. Detta trots de ”enorma behov” som han själv medger att Sverige har att tampas med just nu.

Sveriges Radio rapporterar att regeringen har gett biståndsmyndigheten Sida i uppdrag att se över det svenska biståndet med anledningen av coronakrisen. I höst ska man återkomma med förslag på förändringar och omprioriteringar.

– Vi riskerar att få en utbredd svält och en fattigdom som gör att de framsteg vi har gjort de senaste decennierna för att minska fattigdomen och få en utveckling som är någorlunda, det riskerar att slås tillbaka, säger Peter Eriksson till radion om coronakrisens påverkan på u-länderna.

På sin hemsida skriver Sida att den totala biståndsramen i statsbudgeten ligger på 52,1 miljarder kronor i år. Peter Eriksson flaggar för att biståndet kan sänkas om tillväxten i ekonomin sjunker – men själv skulle han vilja se en utveckling åt det motsatta hållet.

– Jag tycker att behoven är större i dag än tidigare och jag skulle ju vilja att vi ökar det svenska biståndet. Det kommer antagligen vara en tuff debatt, därför att vi ser ju enorma behov även i Sverige och stora utmaningar när det gäller kommuner och landsting och så vidare, säger Eriksson.

Nyheter Idag söker regeringen för en kommentar.

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem.

Bör Sverige öka biståndet?
2668 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag