Ett nytt Alingsås på ett halvår – så många har fått medborgarskap hittills i år

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Torsdag 9 jul 2020 2020-07-09
E-post 8723

SVERIGE 40 341 människor har fått svenskt medborgarskap under årets första halva. Det visar Migrationsverkets siffror. Samtidigt har ännu fler fått uppehållstillstånd.

Drygt 40 000 nya medborgare är ungefär lika mycket som befolkningen i Alingsås kommun. Bland de som har fått medborgarskap är ungefär 54 procent män. Cirka 35 procent är barn.

När det kommer till ursprung är den till antalet största gruppen syrier (29 procent). Därefter kommer afghaner, statslösa, somalier och irakier.

Under årets sex första månader har även 44 597 personer beviljats uppehållstillstånd, inklusive 5 006 för asyl och 15 307 för familjeanknytning. 16 754 personer har fått uppehållstillstånd för arbete.

Även här är männen i en smärre majoritet överlag – med undantag för familjeanknytning där flertalet (58 procent) i stället är kvinnor.

I fråga om medborgarskap är Indien, Syrien och Ukraina i topp. För indierna och ukrainarna handlar det framför allt om arbetskraftsinvandring medan syrierna får uppehållstillstånd för familjeanknytning.

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag