EU-kommissionen mörkade rapport om effekterna av piratkopiering

EU-parlamentarikern Julia Reda. Montage: Nyheter Idag
  • Måndag 25 sep 2017 2017-09-25
E-post 489

EUROPA EU-kommissionen har mörkat en rapport om hur piratkopiering påverkade försäljningen av filmer, teve, musik och datorspel. Rapporten levererades men men publicerades aldrig. Studien visade att piratkopiering nästan aldrig påverkade den lagliga försäljningen negativt.

EU-kommissionen beställde 2014 en rapport om hur illegal nedladdning av filmer, tv-serier, musik, e-böcker och spel påverkade den legala försäljningen. Rapporten producerades av det nederländska företaget Ecorys och kostade skattebetalarna 3,5 miljoner kronor. Rapporten kom dock att begravas, och först nyligen har den grävts fram av Julia Reda, EU-parlamentariker för tyska Piratpartiet. Rapporten visar att det i stort saknas stöd för påståendet att piratkopiering påverkar den lagliga försäljningen. För spel är det till och med tvärtom. Piratkopiering visade sig öka försäljningen.

I den drygt 300-sidiga rapporten framkom emellertid att piratkopiering hade en negativ inverkan på försäljningen av de mest säljande filmerna, så kallade blockbusters. Enligt rapporten innebar varje visning av en illegalt tillförskansad toppfilm ett tapp på 0,4 legala visningar, en förlust som dock minskade när man tog hänsyn till upprepade visningar.

Två personer kopplade till EU-kommissionen publicerade 2016 en artikel som hänvisade till denna förlustsiffra utan att nämna att den hämtats från en rapport som i övrigt visade på motsatsen.

– Att ett enstaka resultat som passar in i det rådande narrativet publicerades, men inte de som tydde på motsatsen, leder till misstanken att EU-kommissionen avsiktligt undvek publicering av skattefinansierad forskning eftersom resultaten inte passade deras politiska agenda, säger Julia Reda till Nyheter Idag.

På sin blogg redogör Julia Reda för de svårigheter hon haft att begära ut handlingarna från EU-kommissionen. Hela hennes mejlkonversation med kommissionen finns tillgänglig.

Hon förklarar att rapporten antagligen beställdes som en del av förberedelserna inför den upphovsrättsreform i EU, som för närvarande förbereds i Bryssel.

– De planerar att tvinga internetplattformar att installera uppladdningsfilter för att i förväg upptäcka och blockera misstänkta upphovsrättsintrång, vilket i praktiken gör dem till censureringsmaskiner. Likaså planerar de att införa en särskild form av upphovsrätt för nyhetssajter som gör att det skulle kosta att länka till dem.

Det senare kallas ibland för länkskatt och har tidigare införts i Tyskland och Spanien, där tidningar och nyhetssajter velat ha betalt av framför allt Google, med katastrofalt resultat.

Magnus Andersson är partiledare för Piratpartiet i Sverige och han säger till Nyheter Idag att han ännu inte hunnit sätta sig in i detaljerna i den nyligen offentliggjorda rapporten, men menar att Piratpartiet i många år har påpekat att det saknats vetenskapligt stöd för att piratkopiering skulle skada den lagliga försäljningen.

– Beställarna fick inte det svar de hade önskat, svarar han på frågan om varför han tror att han tror att rapporten inte offentliggjordes från början.

Han påminner också om att mer än 60 procent av nya svenska lagar klubbas på EU-nivå och att det är viktigt att hålla sig informerad om vad som pågår. Själv rekommenderar han Julia Redas sajt till att börja med.

– Hon sitter mitt uppe i förhandlingarna och alltid aktuell.

Ett par dagar efter att Julia Reda offentliggjorde rapporten publicerades den officiellt av EU-kommissionen. Enligt medborgarrättsorganisationen European Digital Rights, EDRi, skall EU-kommissionen ha meddelat att det är ”ett rent sammanträffande” att rapporten publicerades, två år efter att den blev färdig, i samma veva som Julia Reda begärde ut den.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag