EU-läckan: Svenskarna ska tvingas införa euron senast 2025

EU-kommissionens högkvarter i Bryssel. Foto: Henrik Alexandersson
  • Tisdag 23 maj 2017 2017-05-23
E-post

BRYSSEL Enligt läckta dokument från ett slutet EU-toppmöte som tyska tidningen FAZ kommit över ska Sverige tvingas ansluta sig till eurosamarbetet senast 2025. Efter nyheterna nått Europas alla tidningar kallar EU-topparna det hela för ett missförstånd.

Sverige ska ha infört euro som valuta senast 2025, det framgår av läckta EU-dokument som tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung kommit över. Dokumenten innehåller mötesanteckningar gällande förslag som EU-kommissionen, enligt de läckta dokumenten, väntas presentera nästa vecka. Det skriver SVT.

EU-kommissionens retoriska motivering för sitt förslag kommer i formen av att det handlar om att införa ”demokratisk kontroll” över eurovalutan.

Svenskarna röstade i folkomröstningen 2003 nej till att införa euro som valuta i Sverige, något som med andra ord ska förbises enligt det förslag som läckt ut från ett av EU-topparnas slutna möten i Bryssel.

LÄS ÄVEN: V och Fi överger EU-motståndet till SD – Säger nej till folkomröstning

Enligt förslaget ska samtliga medlemsländer, efter att Storbritannien slutfört sitt utträde, tvångsanslutas till den transnationella euro-valutan. Danmark har dock, enligt gällande EU-fördrag, rätt att stå utanför euron. Danska kronans valutakurs är däremot redan kopplad till euron.

Hittills har nio stater hållit sig utanför eurosammanslutningen, dessa är Bulgarien, Danmark, Kroatien, Polen, Rumänien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien och Ungern.

Efter nyheterna läckt ut till de flesta Européer skyller EU-topparna det hela på ett missförstånd. Enligt EU-kommisionären Valdis Dombrovski är det inte just 2025 som är slutdatum för en tvångsanslutning.

– Det handlar om ett missförstånd. Vi diskuterade slutförandet av den ekonomiska och monetära unionen till 2025. Vi uppmuntrar alla medlemsstater att förbereda sig och ansluta sig till eurovalutan så snart det har förutsättningar, men det betyder inte att inte att alla måste vara med 2025, sa Valdis Dombrovskis vid en presskonferens i Bryssel, enligt SVT.

För de som önskar ett svensk EU-utträde finns bland annat Facebooksidan Swexit – JA TACK!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag