EU-regler STOPPAR elbetalning till företag

Bild: Regering.se
  • Torsdag 22 dec 2022 2022-12-22
E-post 66

Regeringens planerade återbetalning av Svenska kraftnäts flaskhalsintäkter till företag stoppas av EU och måste göras om, uppger energi- och näringsminister Ebba Busch vid en pressträff på torsdagen.

– Sverige kan inte gå vidare med det stöd som Svenska kraftnät föreslog, säger Busch på pressträffen enligt Aftonbladet.

Regeringen kommer därför arbeta med att ta fram två parallella återbetalningar. Det ena ska gå till privatpersoner, och där finns inga uppgifter om att EU:s regler lägger hinder i vägen.

Läs även: Ebba Busch: Elprisstöd kommer i februari

När det gäller stödet till företag ska regeringen ge Svenska kraftnät i uppdrag att ta fram ett nytt förslag till Energimarknadsinspektionen som ska lämnas in senast den 4 januari 2023.

Regeringen har även skickat in en anmälan till EU-kommissionen om ett statsstödsgodkännande för stöd till elintensiva företag på 2,4 miljarder kronor. Busch vill emellertid inte ge något datum när en återbetalning kan vara på plats.

– Jag vill inte sätta förhoppningar om datum som inte kan hållas, säger Ebba Busch.

– Jag förstår att det här är ett tufft besked att få. Det som är dagens krassa besked och verklighet är att regeringen nu behöver ta tag i den här situationen och ge ett förnyat uppdrag till Svenska kraftnät. Det här är ingenting som vi tar lätt på, fortsätter hon.

Läs även: Här är Socialdemokraternas glömda vallöfte om halverade elpriser

På Twitter kritiseras både regeringen och EU efter dagens besked.

Läs även: Skånemoderater sågar elprisstödet: ”Ett stort svek”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag