Ex-generaler varnar för inbördeskrig i Frankrike

Bild: Marie-Lan Nguyen/CC BY 2.5
  • Tisdag 27 apr 2021 2021-04-27
E-post 477

FRANKRIKE Om Frankrikes president Emmanuel Macron inte lyckas hejda landets sönderfall krävs militärstyre för att undvika inbördeskrig, menar åttio pensionerade franska militärer, bland dem 20 tidigare generaler, i ett öppet brev. Macrons regering fördömer brevet som jämförs med ett kuppförsök, medan Nationell Samlings ledare Marine Le Pen stöder brevets undertecknare.

Tjugo pensionerade franska generaler kräver militärstyre i Frankrike om president Emmanuel Macron inte lyckas hejda landets ”sönderfall” i ett öppet brev som publiceras i den franska högertidningen Valeurs Actuelles.

Läs även: Macrons ultimatum till muslimska ledare: Acceptera republikanska värderingar inom två veckor

I brevet skriver generalerna bland annat att Frankrike riskerar inbördeskrig om militären inte tar över, och islamister pekas ut som det främsta hotet mot landet.

Macrons regering har fördömt det öppna brevet, som jämförs med kuppförsöket mot president Charles De Gaulle i april 1961 då flera generaler försökte störta presidenten på grund av att han planerade att ge Algeriet självständighet.

Försvarsminister Florence Parly skriver på Twitter att ”neutralitet och lojalitet” hör till de viktigaste militära dygderna, och påpekar i ett uttalande att de som undertecknat brevet hår gått i pension.

– Den oansvariga text som publicerats i Valeurs Actuelles har bara undertecknats av pensionerade soldater, som inte längre tjänstgör i vår armé och enbart representerar sig själva, säger Parly enligt Daily Mail.

Läs även: Le Pen åtalas för att ha delat IS-bilder på Twitter

Undertecknarna, där även 80 arméofficerare utom generalerna ingår, får emellertid stöd av Marine Le Pen, partiledare för nationalistiska Nationell samling.

”Jag bjuder in er att ansluta er till oss och delta i den strid som inleds och över allt är en strid om Frankrike. Som medborgare och kvinnlig politiker delar jag ert lidande” skriver Le Pen till undertecknarna i ett brev till Valeurs Actuelles.

Le Pen får hård kritik av försvarsminister Parly.

– Fru Le Pens ord visar på en ett seriöst missförstånd av den militära institutionen. Det är oroande från någon som försöker bli chef över armén, säger Parly med syftning på nästa års presidentval, då Le Pen väntas bli den främsta utmanaren mot Macron.

Läs även: Macron efter terrorattackerna: Stärk EU:s yttre gräns

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag