Experten: Halva elpriser om inte Ringhals 1 och 2 stängts

Bild: Skärmdump SVT
  • Fredag 10 feb 2023 2023-02-10
E-post 0

Om reaktorerna Ringhals 1 och 2 fortfarande varit i bruk hade energipriserna förmodligen varit omkring hälften av vad de är idag. Det menar Markus Wråke, vd för forskningsföretaget Energiforsk som drivs av energiföretagen, i SVT:s intervjuprogram 30 minuter.

– Grundorsaken till de höga priserna är Europas stora beroende av fossila bränslen. Det är roten till det här. Sedan har den fossila gasen blivit väldigt dyr till följd av Rysslands invasionskrig av Ukraina. Det har gjort att elpriserna har stuckit iväg i hela Europa och det har också drabbat oss i Sverige, säger Wråke till programledaren Anders Holmberg.

Han fortsätter:

– Sedan påverkar det också vad vi gör i Sverige. Hade vi haft mer elproduktion här, eller för all del använt mindre el, då hade vi drabbats mindre hårt av de här effekterna.

Läs även: Henrik Jönsson svarar på Strandhälls lögnanklagelse: ”S är väldigt trängda och besvärade”

Under valrörelsen hamnade Energiforsk i centrum på grund av en rapport som släpptes för ett år sedan som visade att elpriserna i södra Sverige hade varit betydligt lägre om det inte vore för nedstängningarna av Ringhals 1 och 2.

På frågan hur mycket lägre priserna hade varit med de båda reaktorerna i drift svarar Wråke:

– Den studien vi gjorde pekar på att hade de varit kvar – allt annat lika, ska man notera – då hade priserna förmodligen varit 30-50 procent lägre i södra Sverige. Och det är nog den storleksordningen vi skulle prata även om vi gjorde om den här studien nu.

– Det är i någon mening en ganska självklar slutsats att hade vi haft mer produktion av el och samma efterfrågan och allt annat var likadant, ja, då sjunker ju också priset. Det är ju inte konstigt.

I intervjun ger Wråke också en positiv förutspåelse om elpriserna nästkommande vinter.

– Jag tror att de kommer vara lägre än i år, säger han.

Läs även: Regeringen öppnar för mer kärnkraft – ”tittar på” frågan om återstart av Ringhals

Läs även: Experten: Här är de politiska beslut som ledde till nedlagd kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag