Experten tipsar: Så klär du dig som en luffare

Chang Frick (t.v) och inslaget i TV4 (t.h) Foto: Nyheter Idag samt faksimil TV4
  • Lördag 20 jul 2019 2019-07-20
E-post 5335

”Att se fattig ut kan minska risken för våldsbrott”, berättade TV4 nyligen med anledning av ett rånmord i Göteborg. För många är det ovant att se fattig ut. Nu tipsar experten Chang Frick hur du klär dig som en luffare. – Det är inte bara kläder, att vara oklippt och orakad gör stor skillnad, säger han.

Ett rånmord som inträffade i Göteborg nyligen har skakat om Sverige och inte helt oväntat är många oroliga över att fler kan drabbas av den skenande kriminaliteten. I en intervju med TV4 ger Sven-Erik Alhem, ordförande  för Brottsofferjouren, några konkreta tips.

– Om man ska minska risken för rån ska man klä sig fattigt och se ut som att man inte äger någonting, säger han.

Handlar inte bara om kläder

Nyheten har fått stor spridning i sociala medier och blivit en snackis. Emellertid är det få i svensk medelklass som vet hur man ska klä sig och se ut för att slippa utsättas för våldsbrott.

Nu tipsar Nyheter Idag-grundaren Chang Frick hur du gör för att se ut som en riktig lodis.

– Många tror att det bara handlar om kläder. Men även om du går i slitna mjukisbyxor kan ett välansat skägg och en nyklippt frisyr avslöja dig. Om du ovanpå det har ett par hörlurar till en dyr iPhone är du avslöjad direkt, förklarar han.

I grunden, menar Frick, att bilden av en själv behöver förändras. Om du tidigare var mån om ditt utseende gäller det att närmast tänka tvärtom. Exempelvis kan du undvika att gå till frisören och låta håret växa helt ovårdat. Det i kombination med skäggväxt som inte tas om hand är en bra början.

När det kommer till kläder är det viktigaste att undvika märkeskläder. Det hjälper inte om ett klädesplagg är otvättat om det syns att det är ett dyrt klädesplagg. Skaffa generiska kläder utan synliga märken.

– Det finns mängder med billiga t-shirts, jeans och mjukisbyxor på Ullared. Oavsett vilka plagg du bär, undvik att tvätta dem allt för ofta. Fläckar och skavanker på ett billigt plagg blir en viktig del av helheten.

Vidare tipsar Frick att billiga och slitna skor är att föredra. Det är heller inte fel med något udda klädesplagg, exempelvis har Frick själv använt en svart mössa året om.

– Det skapar ett intryck att man har inte mycket andra kläder att välja på, utan man klär sig i det man har.

Inga dyra telefoner, klockor, halskedjor och annat som signalerar pengar

Även om du klär ner dig, låter håret växa och är allmänt ovårdad kan du snabbt avslöjas om du bär dyra smycken, klockor eller elektronik som telefoner. Här finns det några handfasta tips.

– Köp en begagnad äldre modell av en smartphone. Om den är i bra skick, ge den några smällar så den får krossat glas och lite andra skavanker. Då kan du använda din telefon öppet utan att den blir speciellt stöldbegärlig.

Och har du bara en telefon som fungerar behöver du inget armbandsur, det går lika bra att använda telefonens inbyggda klocka. Vidare ska smycken som ringar, halsband och örhängen helt undvikas.

Ytterligare en sak att tänka på är att inte bära med sig en dyr väska. Att överhuvudtaget bära en väska som ser ut att innehålla något av värde är en risk. En rånare kan misstänka att du har en dator eller något annat stöldbegärligt på dig.

– Det behöver inte vara en dyr väska, det räcker med vilken ryggsäck som helst. Istället rekommenderar jag plastpåsar från Lidl. Om du ska bära en dator med dig, se till att ha dubbla plastpåsar och kanske rentav en gammal tidning emellan, så det inte syns igenom.

Sist men inte minst spelar ditt uppträdande roll. Gå med kuvad rygg, flackande blick och spela gärna lite andfådd. När du betalar en biljett för exempelvis kollektivtrafik, använd endast småmynt.

– Du ska aldrig någonsin visa att du har ett betalkort. Förvara småmynt och möjligen någon enstaka sedel av mindre valör i en liten plastpåse som du har i fickan.

– Och skulle det dyka upp en situation med ett ungdomsgäng som du tror är på väg att råna dig, vänd dig mot dem och försök tigga till dig femton kronor som du saknar för din bussbiljett eller vad det kan vara. Chanserna är mycket stora att du får vara ifred.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag