Expo och Juridikfronten ska utbilda åklagare och domare i att lagföra invandringskritiker

Jonathan Leman och Johan Nordqvist. Foto: Pressbild / David Lagerlöf/Expo
  • Lördag 8 dec 2018 2018-12-08
E-post 5683

Genom en utbildning som Expo och Juridikfronten står bakom ska utredare, åklagare och domare bli bättre på att komma åt olagliga åsikter på nätet, framför allt i sociala medier. Utbildningen finansieras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Opinionen emot en stor invandring till Sverige växer och i takt med att människor blir allt mer frustrerade ökar också antalet anmälningar om hets mot folkgrupp. För att kväsa de olagliga åsiktsyttringarna kommer nu Expo i samarbete med Juridikfronten att utbilda utredare, åklagare och domare för att de ska bli bättre på att lagföra ”högerextrem brottslighet”. Det berättar Expo i ett pressmeddelande.

– Vi ser en skarpt uppåtgående kurva för hets mot folkgrupp i sociala medier. Ökad kunskap, både vad gäller vilka som begår brotten och den miljö de begås i, är nödvändig för att vända trenden. Därför är utbildningen skräddarsydd för de rättsvårdande myndigheterna, säger projektledare Johan Nordqvist.

Nordqvist har tillsammans med Expos researcher Jonathan Leman tagit fram utbildningen. I pressmeddelandet står även att ”utbildningen erbjuder såväl konkreta verktyg för att förenkla utredningsarbetet som en översikt av den högerextrema miljö som ligger bakom brotten, dess termer och symboler samt de taktiker de har utvecklat i ljuset av ökad lagföring”.

Utbildningen finansieras av MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Samma myndighet har vid tidigare tillfällen uppmärksammats då de finansierat organisationer som kan kopplas till islamism.

Nyligen dömdes en 64-årig man i Skåne för att han delat en bild som gör satir av islam och barnfruar. När polisen utredde ärendet tog de hjälp av Robin Enander från Juridikfronten.

FAKTA: Så skyddar du dig mot åtal

Det är inte helt enkelt att avgöra vad som är en olaglig åsiktsyttring enligt lagen om hets mot folkgrupp. Nyligen åtalades SD-politikern Christopher Larsson i Karlskrona för att han kritiserat minaretutrop.  ”En sorgens dag sker på fredag, då kommer minareten för första gången skandera ut över Karlskrona att ’Allah är stor’, samma fras ’Allah akhbar’ som islamister skriker när de spränger sig i luften", skrev Larsson.

För att vara säker på att undvika åtal kan du tänka på följande:

– Undvik kritik mot muslimer eller islam.
– Undvik satirbilder som inte riktar sig mot vita, medelålders män.
– Undvik yttranden som innehåller kritik mot invandring.
– Var försiktig med kritik mot makthavare i frågor kopplat till invandring.
– Sprid inte statistik och faktauppgifter som kan tolkas negativt om invandrare.
– Om du ogillar judar, dela endast antisemitiskt innehåll från vänstertidningar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag