Expos Bilan Osmans attack på Sverige: ”Vithetens högborg” – inlägg gillas av SVT-profil

Seher Yilmaz och Bilan Osman Foto: SVT/Nyheter Idag/Faksimil Facebook
  • Onsdag 1 jul 2020 2020-07-01
E-post 4152

SVERIGE Bilan Osman sågar i ett Facebookinlägg Sverige som en ”Vithetens högborg” och kallar Alexander Bard för rasist. ”Det. Är. I. Sverige. Rasprofilering. Pågår”, skriver Bilan Osman på sin Facebooksida, ett inlägg som senare Expressen valt att publicera. Inlägget har gillats av SVT-medarbetaren Seher Yilmaz – som tidigare förespråkat rasräkning.

Bilan Osman, som jobbar som utbildare hos Expo, listar i sitt inlägg orsaker till att den radikala organisationen Black Lives Matter – som förespråkar särlagar för svarta – behövs i Sverige.

Bland annat påstår Osman att Carl von Linné (1707–1778) är ”rasismens stamfader”. Det är en lögn.

Tidigare kända rasister inkluderar bland annat den muslimske samhällsforskaren och politikern Ibn Khaldun (1332–1406). Han skrev grovt rasistiskt om svarta i sitt standardverk Muqaddimah. Bland annat: ”Negernationer är, som regel, beredvilliga att förslavas, eftersom negrer har få mänskliga egenskaper och innehar egenskaper som är mycket lika såna som dumma djur har.”

I boken introducerade Khaldun också myten om att svarta gillar att dansa: ”De uppskattar att dansa närhelst de hör en melodi. I vilken mån man än beskriver dem är de dumma”.

Bilan Osman påstår också att inga minoriteter får jobb eller bostäder. Skulle de trots allt få jobb, är det med lägre lön än majoritetsbefolkningen.

”Det. Är. I. Sverige. Rasprofilering. Pågår.”, skriver Osman.

Statistiska centralbyrån, SCB, har idag ingen offentlig statistik över raser. Vänsterpartiet har bestämt sig för att driva frågan om att kartlägga hudfärg i riksdagen efter initiativ från bland annat Momodou Jallow som även är verksam inom Afrosvenskarnas riksförbund.

Läs mer: Vänsterpartiets nya plan – vill kartlägga hudfärg och religion

Bilan Osman pekar i originalinlägget på Facebook ut Alexander Bard som rasist:

”Det är absurt att leva i en samtid där rassar (bl.a Bard) jämför sina utspel med tal av Martin Luther King.”

Inlägget har gillats av bland andra SVT-medarbetaren Seher Yilmaz som markerat med ett hjärta.

 

Tidigare har Seher Yilmaz varit ordförande på Rättviseförmedlingen. När hon 2014 tog över som ordförande efter grundaren Lina Thomsgård breddade hon organisationens syfte – från att räkna kön till att också räkna ras. På Rättviseförmedlingens sida finns ett register, kallat Listoteket, där man kartlagt och listat personer med kompetens som är kvinnor eller icke-vita.

– En del av de som lovordat de metoder vi använt för att belysa kön, tyckte inte att vi skulle använda samma metod för att synliggöra vilka som får synas och höras utifrån bakgrund, sade hon om det hela i en intervju med Resumé 2018.

Läs mer: Förespråkade rasräkning – nu värvas förra miljöpartisten Seher Yilmaz till SVT

Nyheter Idag söker Seher Yilmaz för en kommentar.

Bilan Osmans inlägg har fått stenhård kritik. Bland annat har folklivsforskaren Dan Korn, knuten till tankesmedjan Oikos, skrivit en flitigt delad kommentar på sin Facebooksida.

”Givetvis borde jag sätta mig ner och skriva ett svar, men ibland blir dumheten så kompakt idiotiskt korkat tramsig att det inte spelar någon roll vad man säger. Det Linné gjorde var att dela in människor i olika grupper beroende på utseende. Det Bilan Osman gör är att dela in människor i olika grupper beroende på utseende. Om Linné var rasismens fader, vad är hon då”, konstaterar Korn luttrat.

Solnas riksdagsledamot Hanif Bali (M) har synpunkter på Bilan Osmans historieskrivning.

Bilan Osman

"Bilan föreläser primärt inom skolans värld – både för lärare och elever. Hon utbildar lärare i hur de kan arbeta antirasistiskt enligt skolans principer och riktlinjer, samt om hur de kan bemöta konspirationism i klassrummet. Hon föreläser också för elever om hur man ur ett källkritiskt perspektiv kan problematisera fördomar och stereotyper, samt om radikalislamism.

Bilan har studerat journalistik samt haft olika frilansuppdrag, bland annat på Expressen och Feministiskt Perspektiv."

Källa: Expo.se

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen? Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag