Expressen-krönikör står på sig om att kalla människor ”bruna råttor”

Helt okej att jämföra människor med skadedjur enligt Expressen-krönikören. Foto: Nyheter Idag / Wikimedia Commons
  • Lördag 8 okt 2016 2016-10-08
E-post 288

STOCKHOLM Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattsson fortsätter att lägga locket på om Cecilia Hagens skandalkrönika som mött svidande kritik. När Sveriges Radio Medierna söker honom avböjer han att kommentera. Men Hagen själv står på sig. – Ja, jag tycker det, svarar Hagen på en fråga om det är okej att jämföra människor med skadedjur.

Det började med ett språkbruk om ”bruna råttor” när Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg kritiserade Hanif Bali (M). Senare kom Expressen-krönikören Cecilia Hagen att spinna vidare på Rambergs retorik några steg längre där hon uttryckligen skrev att hon ville ”utplåna” de ”mänskliga brunråttorna”.

Utspelen från både Ramberg och Hagen har mött mycket hård kritik och nyligen kunde Nyheter Idag berätta att Advokatsamfundet, i ett uttalande, meddelar att de inte ställer sig bakom Rambergs språkbruk. Men hos Expressen har frågan hanterats på motsatt sätt. I en tweet förklarade tidigare tidningens ansvarige utgivare Thomas Mattsson att kritiken är ”ej ens värd att bemöta”.

Hagen ser inget fel i att jämföra människor med skadedjur

Programmet Medierna i Sveriges Radio tar upp frågan där de talar med både Hanif Bali och med Cecilia Hagen. Bali poängterar att språkbruket har använts i 30-talets Tyskland och han menar att det är djupt olämpligt.

– Hon drar tydliga paralleller mellan människor och skadedjur. Och sen frågar hon ”hur ska vi utrota det här?”, kommenterar Bali i programmet.

Men när Medierna talar med Cecilia Hagen tycker hon att det hela är taget ur sitt sammanhang. På en rak fråga om det är okej att jämföra människor – vars åsikter man inte delar – med skadedjur, står hon på sig.

– Ja, jag tycker det. Blev du chockerad nu? svarar hon när hon intervjuas på Östermalm.

När Hagen pressas ytterligare säger hon att hon inte vet vem Hanif Bali är, trots att hennes ursprungliga text handlar om Anne Rambergs blogginlägg som kritiserade just Bali och nämnde honom vid namn.

Mattson avböjer medverkan

Istället för att hantera frågan likt Advokatsamfundets styrelse gjort väljer Mattsson på Expressen att hålla fast vid sin tidigare linje om att retorik från 30-talets Tyskland kan passera i den publikation han ansvarar över. Han avböjer att medverka i Sveriges Radio Medierna, men hälsar skriftligen att det vore ”populistiskt” att reagera mot Hagens krönika.

”Inget vore enklare och mer politiskt korrekt än att som chefredaktör i efterhand då och då låta sig nyansera eller till och med korrigera krönikörernas egna ord. Även om de fallit inom de tryck- och yttrandefrihetsrättsliga ramarna. Men det vore populistiskt och jag är istället en mycket principfast publicist”, hälsar Mattsson skriftligen till Medierna.

Nyheter Idag har förgäves sökt Thomas Mattsson för en kommentar via mejl.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag