Expressen portade från SSU-kongress efter granskning

SSU-ordförande Philip Botström. Bild: Simon Röder/SSU samt SSU Skåne/Facebook
  • Måndag 12 aug 2019 2019-08-12
E-post 713

KARLSTAD När ungdomsförbundet SSU höll kongress i helgen var Expressen inte välkomna när Philip Botström valdes om som ordförande. Detta efter att tidningen publicerat en granskning av finansieringen bakom Botströms personvalskampanj inför förra årets riksdagsval.

Enligt Expressens avslöjande bekostades Botströms personvalskampanj med över en kvarts miljon kronor ur SSU Värmlands kassa – något som ska ha lett till intern kritik.

Efter att granskningen publicerades blev Expressen uppringda av SSU:s presskontakt Youbert Aziz som tyckte att ungdomsförbundet inte fått tid att kommentera artikeln. Något som Expressen förnekar.

Youbert Aziz meddelade samtidigt att Expressen TV inte var välkomna att rapportera från SSU-kongressen i Karlstad när Philip Botström valdes om som ordförande. Efter att omröstningen avgjorts fick Expressen dock komma in.

– Det är självklart inte roligt när förbundsordföranden framkommer i sammanhang där det framförs kritik och det är klart att folk får frågor. Det är ganska olyckligt att Expressen väljer att publicera en artikel där berörda parter inte fått kommentera specifika uppgifterna som ni för fram, säger Youbert Aziz.

– Det är anmärkningsvärt att SSU försvårar den journalistiska bevakningen. Insyn i politiska organisationer och deras processer är viktigt, det visar inte minst de granskningar som Expressen gjort av SSU den senaste tiden, kommenterar Expressens tillförordnade chefredaktör Klas Granström.

I fjol avslöjade Expressen uppgifter om att SSU i Skåne styrdes av en falang som beskrevs som fundamentalistisk och homofobisk.

Läs även: SSU-förslag: Vegetarisk norm på äldreboenden – ”ska påverka klimatet mindre”

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag