Expressen surar när världens största tidning kallar Nyheter Idag ”blomstrande”

Expressen är inte glada över hur världens största nyhetssajt Daily Mail rapporterar om Sverige. Bilden är ett montage. Foto: Faksimil expressen.se samt dailymail.co.uk
  • Torsdag 10 mar 2016 2016-03-10
E-post

STOCKHOLM Världens största tidningssajt Daily Mail refererar till Nyheter Idag i en artikel om Sverige där Nyheter Idag beskrivs som ”blomstrande”. Det förefaller vara en av anledningarna till att konkurrenten Expressen publicerar en svavelosande text som går till attack mot den mångfaldigt prisbelönta brittiska tidningen.

I flera artiklar publicerade i världens största tidningssajt Daily Mail, enligt Audit Bureau of Circulation, berättar den erkända journalisten Sue Reid om Sverige ur ett kritiskt perspektiv, inte minst om migrationen till Sverige samt hur svenska medier rapporterar i ämnet. Nyligen ifrågasattes Aftonbladets rapportering om att en rasistisk mobb attackerat invandrare vid T-centralen i Stockholm.

Som grund för ifrågasättandet skriver Daily Mail att det varken finns några polisanmälningar eller några flyktingbarn i den video som påstås visa den medialt omskrivna händelsen.

Omnämner Nyheter Idags avslöjande om hur DN mörkade

Men det är inte bara Aftonbladet som blir ifrågasatt av Daily Mail. I januari publicerade Nyheter Idag ett mycket uppmärksammat avslöjande om att Dagens Nyheter mörkat sexövergrepp i Kungsträdgården förra året, något Daily Mail också berättar.

I samma artikel beskrivs Nyheter Idag som en ”blomstrande nyhetssajt” av världens största tidning. Medarbetaren Chang Frick som stod bakom avslöjandet, gläds över erkännandet men är samtidigt inte förvånad.

– Vi såg hur i princip hela det svenska medieetablissemanget gick till attack mot Nyheter Idag för att försvara den stora skandalen på DN. Ingen svensk media ville kontrollera mitt material eller mina källor, ej heller ville de tala med mig eller låta mig få bemöta sakuppgifter när nyheten diskuterades i exempelvis SVT. Jag tror det syntes ganska tydligt ända till Storbritannien vad det här handlade om.

Däremot valde norska journalistförbundets tidning, Journalisten.no, att kontakta Nyheter Idag och gå igenom det material som låg till grund för avslöjandet. De kontaktade även de två källor som från början flera gånger försökt uppmärksamma Dagens Nyheter på de omfattande sextrakasserierna, varav en av källorna var en polis som arbetade i Kungsträdgården när händelserna ägde rum.

Journalisten.no kunde bekräfta de uppgifter som Nyheter Idag publicerade. En rad andra medier i Europa kom också att återge avslöjandet, samtidigt som samtliga svenska medier som rapporterade i ämnet i princip var okritiska till Dagens Nyheters försök att försvara sitt mörkande.

Konkurrenten Expressen publicerar svavelosande text om Daily Mail

Under onsdagen valde DN:s systertidning Expressen att gå till attack mot Daily Mail på nyhetsplats. Redan första meningen i ingressen inleds med en sorts brunstämpling.

”Den brittiska tidningen Daily Mails artiklar om Sverige applåderas av rasistsajterna”, skriver tidningen.

I texten, där Nyheter Idag omnämns, väljer Expressen att kalla Nyheter Idag för en ”högerpopulistisk” sajt. Samtidigt sätter de Daily Mails beskrivning om en ”blomstrande” sajt inom citattecken.

– Surt sa räven om rönnbären. Vi kan nog alla räkna ut vad Tomas Mattsson hade bloggat om ifall världens största tidning istället valde att kalla Expressen för blomstrande, säger Frick.

Vidare skriver Expressen att anledningen till att Daily Mail publicerar kritiska artiklar om hur svenska medier rapporterar om migrationsfrågor inte alls har med migration att göra. Istället framförs teorin att det handlar om att Daily Mail är kritiska till EU.

Tidigare har även Svenska Dagbladet ägnat sig åt att publicera konspirationsteorier. När Nyheter Idag avslöjade DN-skandalen menade en krönikör på SvD att det hela i själva verket kunde vara iscensatt av Ryssland och Vladimir Putin.

Men är Nyheter Idag blomstrande, så som Daily Mail skriver?

– Vår uppdateringsfrekvens och trafik går i vågor. Den senaste månaden har vi arbetat på sparlåga med att rapportera om vad som händer i Sverige och världen. Det beror på att det händer en hel del saker i bakgrunden som läsarna snart blir varse om. Men absolut, trenden ser väldigt positiv ut för Nyheter Idag, det kan jag inte sticka under stol med.

Har du något tips till Expressen så att de i framtiden kan få omnämnandet som ”blomstrande”?

– Oj, det var en svår fråga. De kan börja med att sluta kopiera våra avslöjanden utan att tala om vart det kommer ifrån. De kanske borde titta på hur Aftonbladet arbetar, de har alltid varit korrekta gentemot oss och creddat som man ska.

– I övrigt tror jag de har mer att vinna på att försöka rekrytera och samarbeta med duktiga förmågor istället för att göra sig ovän med folk.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag