Expressenredaktör erkänner: ”Fett avslöjad” efter att ha kritiserat viralsajts ”publicistik”

Bild: Faksimil
Bild: Faksimil
  • Måndag 30 okt 2017 2017-10-30
E-post 129

SVERIGE Det blev lite pinsamt för Expressens ”utvecklingsredaktör” Dan Edström under måndagen. Han kritiserade då viralsajten Newsner.com för en artikel som han menar har en tveksam källa, trots att han själv skrev om exakt samma sak för två år sedan.

Den ifrågasatta artikeln publicerades i söndags på viralsajten Newsner.com. Den handlar om en man bosatt i ett villaområde i staden Roanoke i Virginia, USA, som för två år sedan påstås ha lagt upp en spektakulär annons på sajten Craigslist, en amerikansk motsvarighet till Blocket.se.

Bakgrunden ska ha varit en konflikt mannen hade med sin flickvän där flickvännen ogillade hans hund och till slut ställde ett ultimatum: Antingen väljer du mig eller så väljer du hunden.

Men resultat blev inte vad flickvännen hoppats på. Mannen skapade visserligen en annons på Craigslist under avdelningen ”husdjur”, men istället för hunden var det den 30-åriga flickvännen som han försökte skänka ”gratis till vilket villigt hem som helst”.

”Hon äter bara den bästa, dyraste maten. Kommer ALDRIG och hälsar på dig vid dörren efter en lång dag eller ger dig villkorslös kärlek när du känner dig nere. Hon bits inte men kan vara elak som fan!” kunde man bland annat läsa i den syrliga annonsen.

Annonsen om mannen som ville skänka bort sin flickvän uppmärksammades som ett humoristiskt kuriosa av ett flertal tidningar världen över. Bland dem Daily Mail, Mirror, The Telegraph och Cosmopolitan. Och i söndags skrev alltså Newsner.com om den.

På Twitter uttryckte emellertid Expressenredaktören Dan Edström skepticism inför om annonsen, som artikeln bygger på, verkligen är äkta och om källan går att lita på.

”Publicistik enligt ’News’ner: Vi tror inte det här är sant, men det spelar ingen roll, vi måste skriva ändå”, twittrade han.

Men sajten mediebruset.nu uppmärksammar att Edström själv skrev om annonsen om mannen som försökte skänka bort sin flickvän i Expressen för två år sedan. Då försvarade han till och med beslutet att publicera artikeln när han kritiserades för den.

”Fett avslöjad”, erkänner nu Edström i ett inlägg på Twitter. Han har dessutom tagit bort Twitterinlägget där han kritiserar Newsner för deras artikel.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag