Extravalet inställt – Nu ska Löfven regera Sverige med Alliansens budget

Sex partiledare berättade att de nu kommit överrens och nu undviker ett extraval. Foto: Skärmdump från direktsändning / svt.se
  • Lördag 27 dec 2014 2014-12-27
E-post 488

STOCKHOLM Nu står det klart att det inte blir något extraval i mars. I en gemensam presskonferens med samtliga riksdagspartier utom V och SD lämnades beskedet. – Vi som står här är beredda att ta ansvar för att Sverige ska kunna styras, förklarade Stefan Löfven på förmiddagens presskonferens.

Under lördagsmorgonen kunde tidningen Expressen avslöja att extravalet väntades ställas in, något som senare bekräftades på en presskonferens där samtliga riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ingick. Som grund för beslutet ligger en överenskommelse som statsminister Stefan Löfven kallar ”Decemberöverenskommelsen”.

– Basen för den här överenskommelsen är ett handslag mellan våra sex partier och det är självfallet så att det finns en ömsesidighet i detta, sade Löfven i presskonferensen.

Överenskommelsen går i korthet ut på att det inte längre ska vara möjligt att fälla en minoritetsregering på det sätt som Sverigedemokraterna gjort under hösten. Istället ska oppositionen lägga ner sina röster för att släppa fram den minoritetsregering som blivit störst i valet. Med bakgrund av detta meddelade Löfven att han inte ser någon anledning för att utlysa extraval, utan istället fortsätta regera med Alliansens budget.

På en fråga från Expressens Niklas Svensson om Stefan Löfven ångrar att han tidigare meddelat att han tänker utlysa extraval var svaret självsäkert från statsministern.

– Nej, det gör jag inte eftersom det var de förutsättningarna som gällde då, vid tidpunkten för det beslutet. Nu har vi en överenskommelse och det är det som är det viktiga, svarade Löfven till Svensson.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag