Feministiskt initiativ kan utesluta Gudrun Schyman

Fi:s partiledare Gudrun Schyman. Foto: News Oresund
  • Tisdag 8 feb 2022 2022-02-08
E-post 1

Feministiskt initiativ (Fi) har öppnat ett uteslutningsärende mot den tidigare partiledaren Gudrun Schyman, som numera är kommunpolitiker för partiet i Simrishamn, rapporterar TT.

Anledningen är att Schyman är engagerad i den nya organisationen Klimatalliansen, som hon vill ombilda till parti för att ställa upp i höstens riksdagsval.

Enligt Fi:s stadgar kan en medlem uteslutas om denne ”skadar partiet”, och till det kan räknas att medlemmen kandiderar till val för ett annat parti.

– Detta är givetvis inget partistyrelsen gör med glädje. Hade vi fått önska hade Gudrun Schyman kanaliserat sitt engagemang för miljö- och klimatfrågor inom Feministiskt initiativ, exempelvis i vårt utskott för frågorna, säger Karin Tennemar, kommunikationsansvarig för Fi, i ett pressmeddelande.

Gudrun Schyman har varit med i Feministiskt Initiativ sedan partiets grundade 2005, och var partiledare mellan 2005 och 2011 samt mellan 2013 och 2018. Partiet fick som mest 3,1 procent i riksdagsvalet 2014. I det senaste riksdagsvalet fick partiet 0,5 procent.

Läs även: Feministiskt initiativs budget: Höj skatterna med 60 miljarder kronor och spara in 14 miljarder på försvaret

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag