Facebook förbjuder vit nationalism och separatism

Bild: Anthony Quintano
  • Torsdag 28 mar 2019 2019-03-28
E-post 257

INTERNET Facebook förbjuder vit nationalism och separatism. Det ska bland annat bli förbjudet att skriva på plattformen att man är en stolt vit nationalist. Användare som bryter mot förbudet kommer att hänvisas till en sajt som arbetar med att få folk att lämna ”hatgrupper” uppger en representant för Facebook.

Facebook förbjuder ”vit nationalism och separatism”, rapporterar Motherboard.  Det innebär att plattformen kommer att förbjuda innehåll som hyllar, stödjer eller representerar vit nationalism eller separatism.

Meningar som ”Jag är en stolt vit nationalist” och ”invandring sliter sönder landet, vit nationalism är det enda svaret” är exempel på innehåll som kommer förbjudas.

Läs även: ”Hatiskt innehåll”: Facebook stoppade Nyheter Idag-omröstning om böneutrop

Outtalad och ”kodad” vit nationalism och separatism kommer emellertid inte förbjudas direkt, delvis på grund av det är svårare att hitta och ta bort, enligt Facebook.

– Vi har diskuterat med över 20 medlemmar av civilsamhället, akademiker, i några fall var dessa medborgarrättsorganisatörer, experter på rasrelationer från hela världen, säger Brian Fishman, ”policy director of counterterrorism” på Facebook, till Motherboard.

– Vi bestämde att överlappningen mellan vit nationalism, separatism och vit makt är så omfattande att vi inte kan göra någon betydelsefull distinktion mellan dem. Och det är för att språket och retoriken som används och ideologin som representeras överlappar till den grad att det inte finns någon betydelsefull skillnad, säger Fishman.

Användare som ändå försöker posta material som innehåller vit nationalism eller separatism kommer att få en länk till sajten Life After Hate, en ideell förening som arbetar för att få människor att lämna ”hatgrupper”, uppger Fishman.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag