Fackordförande kritiseras av Expo för antisemitism

Jenny Bengtsson till vänster och en bild hon gillat på Facebook till höger. Foto: Pressbild Vänsterpartiet samt Faksimil Facebook
  • Söndag 27 sep 2015 2015-09-27
E-post 228

STOCKHOLM Nu möter Jenny Bengtsson, ledarskribent på ETC samt ordförande för Hotell och Restaurangfacket i Stockholm och Gotland, kritik från den antirasistiska stiftelsen Expo för att inte hålla rågången mot antisemitism. Bakgrunden är att hon har promotat en artist som varit i blåsväder för antisemitism.

Efter det stod klart att hiphop-artisten Daniel Monserrat ska delta i den nya säsongen av TV4:s program Lyckliga gatan har kritiken varit hård. Bakgrunden är uttalanden från Monserrat som kopplas till antisemitism, något som hiphop-artisten återkommande kritiserats för.

”I stort sett hela världsmedia styrs av Israel. Vilka äger majoriteten av TT Reuters? (som i stort sett har ’monopol’ på nyheter) samma människor som kontrollerar Israel och stort sett hela bankväsendet i världen. I det här fallet familjen Rothschilds”, har Monserrat tidigare skrivit i Aftonbladets kommentarsfält enligt den antirasistiska stiftelsen Expo.

Dani Monserrat promotas av ledarskribent på ETC – trots kritik om antisemitism

I slutet av augusti var Monserrat inbjuden att hålla konsert på vänsterfestivalen ”Klassfesten”. I samband med det valde Jenny Bengtsson, ledarskribent på ETC och ordförande för Hotell och Restaurangfacket i Stockholm, att göra reklam för evenemanget och uppmanade på Twitter att lyssna till Monserrat. Detta trots att hon mötte hård kritik för sitt inlägg på Twitter. Även på sin Facebooksida visar Bengtsson återkommande stöd för hiphop-artisten.

Det hela uppmärksammas i en krönika av Expos chefredaktör Daniel Poohl som i huvudsak riktar kritik mot TV4.

”Och det är detta som vi nu dessutom ser ta sig sig in i delar av svensk vänster. Som när Klassfesten, som beskriver sig som en en festival för arbetarklassen bjöd in Dani M i slutet av augusti. Bland annat promotat av Jenny Bengtsson, ordförande för Hotel och Restaurangfacket i Stockholm och Gotland”, kommenterar Expos chefredaktör Daniel Poohl.

Poohl berättar i krönikan att det handlar om något som kallas ”konspirationism”, alltså att en idé om att världens styrs genom konspirationer. Dessa konspirationer har i sin tur ofta en grund i antisemitiska föreställningar, berättar Poohl.

Läs också: Ledarskribent på ETC: “Skulle hellre äta din kamera och dra ut den genom röven”

Bengtsson gillar nidbild på Facebook där ISIS finansieras av USA och Israel

Att Bengtsson tar Monserrat i försvar kan möjligen ha sin förklaring. På sin Facebooksida delar hon en tidningsartikel som handlar om att Kubas förre president Fidel Castro anklagar USA och Israel för att ligga bakom ISIS. I artikeln står att läsa att Castro menar att det ligger en konspiration bakom att terrororganisationen ISIS skapades.

I en kommentar till inlägget har en bild postats som visar en utsträckt hand med en pengapåse som överlämnas till en ISIS-krigare, som i sin tur är i färd med att avrätta en fånge med kniv. Fången har en jordglob som huvud, en symbol om att ISIS är fiende till hela världen. Den utsträckta handen som finansierar det hela har en ärm med USA och Israels flagga.

Den bilden gillas av Jenny Bengtsson på Facebook, avslöjar bloggen Pophöger.

Konspirationismens slagord kan låta som rop för ett jämlikt samhälle. Men den är antidemokratisk. I deras värld finns inte ens vänstern. Socialismen är bara skapad av den dolda makten för att kunna förslava folket. Det är en politisk miljö som vill bort från all form av statlig styrning. Det är så mycket antivänster att det borde vara omöjligt att missa”, summerar Poohl när han tar upp det faktum att idéerna vinner terräng inom svensk vänster.

Nyheter Idag söker inte Jenny Bengtsson för en kommentar då hon tidigare avböjt intervju med förklaring: ”Jag skulle hellre äta din kamera, dra ut den genom röven och äta den igen än att bli intervjuad av din rassetidning”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag