Falska examensintyg från Syrien säljs i Sverige

Damaskus universitet. Bild: Syrian Eng/CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 28 apr 2021 2021-04-28
E-post 782

De senaste åren har polisanmälningarna om falska betyg ökat kraftigt, från ett tiotal polisanmälningar år 2018 till över 100 år 2018, rapporterar SVT. Enligt SVT:s granskning kommer 60 procent av de misstänkt falska dokumenten från Syrien, där universitetet i Damaskus sticker ut med flest misstänkta fall av fusk.

– Många förfalskningar är riktigt sofistikerade och kan vara svåra att upptäcka, det gäller att veta vad man letar efter, säger Cecilia Ulfsdotter, enhetschef på Universitets- och högskolerådet, till SVT.

Läs även: Tipsade Migrationsverket om misstänkt asylfusk – hängs ut av Sveriges Radio: ”Angivare”

SVT:s reporter Linda Asmar arrangerade en falsk profil på Facebook som försökte köpa ett falskt examensbevis från Syrien.

Med hjälp av en annan journalist med bakgrund i Syrien kom de snabbt i kontakt med personer som erbjöd falska examensbevis mot betalning.

En försäljare utlovar dokument som till och med har stämpel från utrikesdepartementet.

– Det finns examensbevis från universitetet för hundra dollar, och den finns en del som kostar upp till tusen dollar, säger försäljaren till SVT.

En annan försäljare förklarar att det falska dokumentet inte är registrerat, men att det inte spelar någon roll.

– Det är inte registrerat, men i Sverige kollar de ändå inte upp registren.

Läs även: Integrationsprojekt i Tensta stoppas efter misstankar om bidragsfusk

En kvinna i Södertälje har tidigare dömts för att ha försökt använda ett falskt examensbevis. Kvinnan arbetade på en förskola och hoppades att examensbeviset skulle ge henne en fast anställning.

Men en handläggare blev misstänksam och gjorde en polisanmälan. I förhör uppgav kvinnan att hon betalat 4 000 för det falska dokumentet, och förra året dömdes hon för brukande av falsk urkund.

Idag har kvinnan en arbetsledande roll inom skolan, och vill inte kommentera händelsen för SVT.

– Det är för jobbigt att tänka på, jag vill helst glömma händelsen, säger kvinnan till SVT.

Läs även: Expressen: Sverige fuskade på Pisa-provet – plockade bort invandrade elever

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag