Familjedaghem hos islamist stoppades med omedelbar verkan

Foto: Astrid Westvang/Flickr
  • Måndag 16 sep 2019 2019-09-16
E-post 660

GÖTEBORG En av landets mest ökända islamister hade familjedaghem i sitt hem. Verksamheten har stoppats med omedelbar verkan av Göteborgs förskolenämnd, som också stoppat flera andra ansökningar om att starta förskola och familjedaghem från islamister.

Göteborgs förskolenämnd har stoppat ett familjedaghem med omedelbar verkan på grund av verksamheten hölls hemma hos islamisten Anas Khalifa, rapporterar Aftonbladet.

Familjedaghemmet hade fem barn, från ett till fem år gamla, och drevs av en kvinna med nära band till Khalifa i deras gemensamma bostad i Göteborg. Nämndens granskning visade att Khalifa även var engagerad i verksamheten.

– I somras skrev han sig på adressen, då kände vi att kopplingen blev för stark, säger Amanda Larsson chef på juridik och ärendehanteringen på förskoleförvaltningen i Göteborg, till Aftonbladet.

Läs även: Adjö Abo – Radikale islamisten Abo Raad ska utvisas till Irak enligt släktingar

Anas Khalifa är en känd islamist, som tillägnas ett eget kapitel i Försvarshögskolans rapport ”Mellan salafism och salafistisk jihadism”. Khalifa sprider sitt islamistiska budskap genom sociala medier, där han bland annat propagerat för jihad och att kvinnor ska täcka sin kropp, och mot homosexualitet.

I våras stoppade Göteborgs förskolenämnd en ansökan om att starta familjedaghem från en kvinna vars make har nära band till Khalifa. Kvinnans tidigare make greps och dömdes i USA för brottslighet kopplad till terrorism.

Förskolenämnden avslog även en ansökan från Abdel Nasser El-Nadi, som nyligen släpptes ur Migrationsverkets förvar där han sattes på inrådan av Säpo, om att starta förskola för barn mellan ett och fem år.

Läs även: Radikal islamist släpps ur Migrationsverkets förvar – har anmälningsplikt hos polisen

En imam från Umeå som också togs i förvar på Säpos inrådan var tidigare styrelseledamot i förskolan Bilaal, med verksamhet i Umeå, Gävle och Söderhamn.

Skatteverkets utredning av förskolans ekonomi visade att imamen fört över miljontals av kooperativets pengar till olika privatpersoner utan att bokföra summorna, vilket Västerbottesn-Kuriren var först med att rapportera. Förskolan Bilaal är under utredning av Umeå kommun.

Enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, är inkomsterna en viktig anledning till att islamister vill driva förskoleverksamhet.

– Det är lukrativt. Ett par barn kan generera ganska stora summor. Det handlar också om att de vill hermetiskt sluta sig gentemot samhället i stort. Det börjar med förskolor och går ända upp till gymnasiet, säger Ranstorp till Aftonbladet.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag