Fängslad saudisk kvinnorättskämpe vägrar förneka tortyr

Den saudiska kvinnorättskämpen Loujain al-Hathloul. Bild: Emna Mizouni
  • Fredag 16 aug 2019 2019-08-16
E-post 652

Den fängslade saudiska kvinnorättskämpen Loujain al-Hathloul har avvisat ett erbjudande om att släppas fri från saudiskt fängelse i utbyte mot att hon förnekar att hon utsatts för tortyr i ett filmat uttalande, uppger hennes familj.

Hathloul greps för över ett år sedan tillsammans med ett dussintal andra saudiska kvinnorättsaktivister i samband med att förbudet för kvinnor att köra bil i Saudiarabien upphörde, skriver The Guardian.

Efter mordet på den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul förra året har al-Hathlouls fall väckt förnyad uppmärksamhet och kritik i väst.

Enligt människorättsgrupper har åtminstone tre av kvinnorna, inklusive Hathloul, hållits i isolering i månader och utsatts för olika övergrepp, som elektrifiering, piskning och sexuella övergrepp.

Enligt Hathlouls syskon ska Saud al-Qahtani, som har anklagats för inblandning i mordet på Jamal Khashoggi och vid tidpunkten var rådgivare till kronprins Mohammed bin Salman, varit närvarande under några av övergreppen på Hathloul och hotat att våldta och döda henne.

Saudiska tjänstemän har förnekat att kvinnorna utsatts för tortyr, och hävdar att kvinnorna arresterats på grund av kontakter med fientliga, utländska kretsar.

Läs även: Skrev om dotterns tortyr i saudiskt fängelse – stängdes av från Twitter

Anklagelserna mot Hathloul inkluderar att hon kommunicerat med ett 20-tal utländska journalister, att hon försökt söka jobb på FN, och han hon deltagit i lektioner om digital säkerhet, enligt hennes familj.

Hathloul ska vid ett tillfälle ha gått med på att underteckna dokument som förnekande att hon utsatts för tortyr. Senare begärde emellertid säkerhetstjänstemän att hon skulle förneka tortyren på film, vilket Hathloul ska ha vägrat.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag