Farage nobbar Salvinis nya grupp i EU-parlamentet

Foto: Wikipedia/Gage Skidmore
  • Fredag 31 maj 2019 2019-05-31
E-post 45

De EU-skeptiska och högerkonservativa partierna hade framgångar på många håll i helgens EU-val, och nu vill en av valets segerherrar, Italiens inrikesminister Matteo Salvini, skapa en ny EU-skeptisk partigrupp i parlamentet. Till gruppen vill han värva brittiska succépartiet Brexit Party – men partiets ledare Nigel Farage har gett förslaget kalla handen, rapporterar The Sun.

I en intervju med Sky Italia sade Salvini, som är partiledare för italienska regeringspartiet Lega, att den nya gruppen kunde bli en av parlamentets största med upp till 150 parlamentsledamöter från länder som Frankrike, Tyskland och Österrike, men Salvini hoppas också att få med ledamöter från Sverige, Spanien, Finland, Tjeckien, Bulgarien och Danmark.

En av de viktigaste värvningarna Salvini hoppas på är en annan av valets stora segrare, brittiska Brexit Party.

– Jag hoppas kunna prata med Nigel Farage från Storbritannien då de är väldigt många, säger Salvini, och tillägger att han hoppas kunna möta polackerna och ungrarna också, med hänsyftning på Lag och Rättvisa i Polen och Fidesz i Ungern som hade stora framgångar i valet.

Lag och Rättvisa är idag medlemmar i EPP, samma partigrupp som svenska Kristdemokraterna och Moderaterna tillhör, men har fått sitt medlemskap fryst då EPP tycker att Fidesz brutit mot EPP:s värdegrund.

Läs mer: ”Känns väldigt bra” – M och KD gläds över att Orbáns parti stängs ute

Men enligt uppgifter till The Sun har Nigel Farage redan träffat Matteo Salvini och Frankrikes Marine Le Pen, och krävt att få bli ledare för den nya gruppen.

Enligt källan ska Farage ha sagt att den nya gruppen behöver hans ”stjärnkvalitet och kända ansikte” för att kunna lyckas, och lämnat mötet när Salvini och Le Pen inte godtog hans krav.

Salvini och Le Pen ska också vara tveksamma till att ge ledarskapet för gruppen till ett parti som kan lämna parlamentet redan om fyra månader, när nästa deadline för Brexit löper ut den 31 oktober.

Konservativa och nationalistiska partiers framgångar i EU-valet

I Storbritannien blev Nigel Farages nybildade Brexit Party landets överlägset största parti med 31 procent av rösterna.

I Frankrike behöll Rassemblement National, tidigare kända som Front National, platsen som Frankrikes största parti i EU-parlamentet med 23 procent av rösterna. Partiet förlorade emellertid en mandat, trots att man fick fler röster än 2014. Detta på grund av att deltagandet i 2019 års val var 7,69 procent högre i Frankrike.

I Polen fick regerande Lag och Rättvisa 45 procent, 6 procentenheter mer än EU-valet 2014.

I Italien blev inrikesminister Matteo Salvinis Lega Nord största parti med 34 procent, en ökning med hela 28 procentenheter jämfört med valet 2014. Lega Nords regeringspartner i Italien, den vänsterpopulistiska Femstjärnerörelsen, tappade 4 procentenheter till 17 procent.

I Ungern fick regerande Fidesz över 52 procent av rösterna, partiets medlemskap i konservativa EPP-gruppen är för närvarande fryst.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag