Farmanbar: Kärnkraft viktig för grön omställning i andra länder

Foto: Faksimil SVT Play
  • Måndag 17 jan 2022 2022-01-17
E-post 640

SVERIGE Kärnkraft kan vara en hållbar energikälla för andra länder – men inte för Sverige som har en bra tillgång till förnybara källor. Det säger energiminister Khashayar Farmanbar (S) i SVT:s Agenda.
– Det kan vara en viktig del av den gröna omställningen i vissa länder, absolut.

Inom EU:s så kallade taxonomi klassas kärnkraft som en hållbar energikälla, och det har den svenska regeringen ställt sig bakom. Men det innebär inte att regeringen är villig att satsa på kärnkraft för Sveriges del.

– Begreppet ”förnybart” är tydligt vetenskapligt definierat. Kärnkraften är inte förnybar, punkt, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S) i Agenda.

– Begreppet ”hållbarhet” har ingen vetenskaplig definition, och här skapas då den politiska kompromissviljan.

Farmanbar menar att olika länder har olika förutsättningar för energiproduktion. Kärnkraft kan därmed beskrivas som hållbar för andra länder, men ”troligtvis inte” för Sverige.

– Är det hållbart för Frankrike att i stället för naturgas kunna bygga ut sin kärnkraft? Kanske, säger ministern.

– Det kan vara en viktig del av den gröna omställningen i vissa länder, absolut. Vår befintliga kärnkraft i Sverige är ju väldigt bra att ha. Den ska vi slå vakt om och inte göra som i Tyskland att avveckla den i förtid. Men om staten ska investera i ny kärnkraft – det ser jag inte som en hållbar väg framåt, nej.

Farmanbar säger att det är fullt möjligt för privata aktörer att investera i ny svensk kärnkraft, men att den är ”vansinnigt dyr”, tar lång tid att få på plats och driver upp elpriserna.

– Jag konstaterar att under lång tid så har man kunnat investera i ny kärnkraft i Sverige – och ingen har gjort det.

Läs även: Här ljuger energiministern (S) om kärnkraften

Läs även: Teimouri (L): Regeringen borde sänka elskatten för alla

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag