Fartyg skulle husera 1 800 migranter – nu stämmer ägarna Migrationsverket på 200 miljoner

M/S Ocean Gala, då M/S Island Escape, i Madeira 2011. Bild: Allie Caulfield
  • Onsdag 2 okt 2019 2019-10-02
E-post 345

NORRKÖPING Bolaget Floating Accommodations stämmer Migrationsverket på motsvarande 200 miljoner kronor för kostnader när ett kryssningsfartyg omvandlades till asylboende enligt avtal med Migrationsverket.  Fartyget behövde dock inte användas när antalet migranter sjönk efter införandet av gränskontroller 2016.

Under migrantkrisen 2015 skrev Migrationsverket ett avtal om att  att hyra kryssningsfartyget Ocean Gala för att husera upp till 1800 flyktingar i minst ett år till en kostnad på drygt 800 000 kronor per dygn.

Fartyget la till i hamnen i Härnösand 2016, men några migranter flyttade aldrig in då Migrationsverket ansåg att det saknades nödvändiga tillstånd för verksamheten.

Läs även: Hotell kräver Migrationsverket på miljonersättning för förstörda rum

Bolaget Floating Accommodations som äger fartyget menar dock att Migrationsverket försökt ta sig ur avtalet på grund av att behovet av boende för migranter minskade efter att Sverige införde gränskontroller.

Därför kräver man Migrationsverket på 20,1 miljoner dollar, vilket i nuläget motsvarar runt 200 miljoner kronor, rapporterar Ekot.

– Den svenska staten försökte med alla möjliga medel att komma sig ur avtalet istället för att komma till oss och förhandla om hur vi kunde begränsa eller stoppa det, säger Kjell Tandberg från Floating Accommodations till Ekot.

Pengarna ska täcka de kostnader bolaget säger att man haft, bland annat för att anpassa båten till att bli ett asylboende.

Tvisten kommer nu avgöras i en förhandling i Norrköpings tingsrätt och väntas pågå i två veckor.

Migrationsverket bestrider kraven och säger sig välkomna en rättslig prövning, men har i nuläget inga övriga kommentarer skriver Migrationsverkets presschef till Ekot i ett mejl.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag