Fatemeh Khavari: ”Alla dör psykiskt” – erkänner att utvisade afghaner inte dödas

Foto: SVT
Foto: SVT
  • Torsdag 26 okt 2017 2017-10-26
E-post 5855

SVERIGE De afghaner som utvisas från Sverige ”dör psykiskt”, inte fysiskt. Det säger de illegala afghanernas språkrör Fatemeh Khavari till Sveriges Televisions Uppdrag Granskning.

”Sverige utvisar människor till döden. Det är så det är. Det är så vi gör. Det är så det blivit.”

Det hävdade asylaktivistgruppen ”Vi står inte ut men vi slutar aldrig kämpa” i december förra året. Bakgrunden var att Sverige då trappat upp antalet verkställigheter av utvisningsbeslut för afghaner som tagit sig till Sverige.

Men påståendet att utvisade afghaner dödas i sitt hemland är falskt. Det konstaterar SVT:s Uppdrag Granskning i det avsnitt som sändes igår.

– En svensk myndighet skickar inte människor i döden med berått mod, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik i programmet.

När SVT-journalisten Janne Josefsson ställer frågor om påståendet till aktivisten Fatemeh Khavari, en av dem som hävdar att de utvisade afghanerna dödas, svarar hon att döden inte behöver vara fysisk.

– Alla dör psykiskt. Alla, alla, det spelar ingen roll. Alla dör psykiskt, säger hon.

En afghansk man som utvisats från Sverige har dock dödats i hemlandet efter utvisningen. Noorullah Nikzai, en man i 20-årsåldern, utvisades 2014 efter att hans tillfälliga uppehållstillstånd löpt ut.

Tillbaka i Afghanistan tog han jobb i armén och dödades under ett uppdrag förra året när det fordon han färdades i körde på en landmina.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag