Fega attacken: Paragraf-Andreas naziststämplade Kakabaveh – sen vägrades hon replik

Foto: Riksdagen/SVT
  • Tisdag 18 feb 2020 2020-02-18
E-post

SVERIGE Magasinet Paragrafs krönikör Andreas Magnusson attackerade partilösa riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh i en krönika med titeln ”Brunvänstern”. När Kakabaveh, som blivit känd för sitt engagemang mot hedersvåld, ville få en replik publicerad blev det nobben. ”Det är så inom en del vänsterkretsar att invandrarkvinnor som varit utsatta för rasism i sina gamla hemländerna så utsätts vi för samma rasism av en som (Andreas Magnusson)”, skriver Kakabaveh på Facebook.

I sin krönika naziststämplar Andreas Magnusson Kakabaveh och påstår att hon tillhör en ny ”brunvänster”.

Färgen brun associeras inom politik med nazism. Ursprunget var de brunskjortor som det tyska nazistiska partiets SA-förband utrustades med i Hitlertyskland.

Magnusson anklagar Kakabaveh för att inte förstå skillnaden mellan religionen islam och ”de kulturella avarter som förekommer inom flera religioner”. Kakabaveh har enligt Magnusson ingen ambition att hålla sig till fakta eller att särskilja islam och islamism.

Han hävdar också felaktigt att den numera partilösa Kakabaveh blivit utesluten ur Vänsterpartiet. Kakabaveh hade själv lämnat partiet innan något beslut hade fattats av Vänsterpartiets verkställande utskott. Efter åtta dagar uppdaterar Magnusson krönikan med informationen om att Kakabaveh inte uteslutits. Magnusson menar att hans påstående inte var ”helt korrekt”.

Något som ligger Kakabaveh i fatet enligt Magnusson är att hon uppskattas utanför traditionella vänsterkretsar.

”Hon är för övrigt nästan omåttligt populär bland människor som annars mest slösar sina interaktiva tummen upp-tryck på Hanif Bali, Tino Sanandaji och andra högermänniskor. Hon fick till och med tidningen Fokus pris som årets svensk 2016. Flera år innan Jens Ganman hann få det”, skriver Magnusson.

I kommentarerna till ett inlägg på Andreas Magnussons Facebookvägg som handlar om krönikan berättar Amineh hur hon försökt få bemöta de allvarliga anklagelserna som Magnusson framför i sin krönika.

”(Jag) har mejlat replik på den osmakliga texten där författaren är fylld med fördomar och lögner. Det är så inom en del vänsterkretsar att invandrarkvinnor som varit utsatt för rasism i sina gamla hemländer så utsätts vi för samma rasism av en som denna”, skriver Kakabaveh och fortsätter:

”Undrar om (Andreas Magnusson) någonsin har vetat vad etniskt förtryck är?! Jag undrar om han ens kommer att veta det?! Är glad att han har växt upp i en demokrati där han gör sig känd och berikar sin karriär på att kasta skit på mig och andra. Så skulle han absolut inte fått göra i islamistiska diktaturer som Iran eller i Erdogans Turkiet.”

Riksdagsledamoten Ola Johansson (C) skriver också i tråden. Han frågar om Kakabaveh kommer få in sin replik i Magasinet Paragraf.

Han får till svar:

”(..)Om du tror att tidningar brukar ta in repliker på krönikor så är du rejält okunnig”, skriver Magnusson.

Andreas Magnussons Facebookinlägg handlar om den andra personen i Magnussons krönika, Nils Littorin från nya partiet Malmölistan. Littorin ville också få en replik publicerad men nobbades av Magasinet Paragraf. När Nyheter Idag fick reda på att Littorin nekats, erbjöds han möjlighet att publicera repliken här.

Läs mer: Littorin (Malmölistan): Rasiststämpeln döljer brist på argument

Amineh Kakabaveh har publicerat en replik på sin Facebooksida.

Hon skriver bland annat:

”Magnusson försöker att mästra mig om skillnaden mellan islamister och muslimer.

Som om inte jag – som när jag var liten vaggades till sömns av min mamma som är muslim, men hotades att våldtas och avrättas av den islamistiska regimen i Iran, inte kände till skillnaden, skriver Kakabaveh.

Hon fortsätter:

”Han drar upp ett gammalt citat av Olof Palme som handlar om hur fördomar har sin rot i okunnighet. Det är typiskt för Magnussons sätt att skriva. Han vet alltid allting, ingen annan kan nånting.”

”Jag som föddes i Kurdistan i Iran och som vid tretton års ålder blev en del av den väpnade socialistiska kurdiska befrielsekampen, som kom till Sverige som kvotflykting och som utbildat mig till socionom och som har flera års arbetslivserfarenhet från socialtjänsten i utsatta svenska områden, är bara okunnig och fylld fördomar. Magnusson verkar tro att han har stöd av Olof Palme när han kastar ur sig den anklagelsen”, skriver Kakabaveh.

Hon skriver: ”Som politiker och ordförande för den antirasistiska och feministiska organisationen Varken hora eller kuvad har jag uppmärksammat en verklighet som många politiker och folk som Magnusson inte velat se.”

”Det har handlat om moralpoliser som begränsar kvinnors frihet i Stockholms förorter, om mord på kvinnor som avskrivits som självmord och om hur barns förs ut ur landet för att giftas bort med äldre gubbar eller könsstympats.”

”Varje vecka möter jag ungdomar som lever i den verklighet som Magnusson själv aldrig har brytt sig om i sina texter. Istället sprider han lögner om att jag skulle ha blivit utesluten ur Vänsterpartiet.

Läs hela Kakabavehs inlägg här:

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag