Fel åsikter – utesluts ur Röda Korset trots nio års ideellt arbete

Faksimil från videoklippet på facebook.
  • Torsdag 10 apr 2014 2014-04-10
E-post 0

RÖDA KORSET I en video som sprids i sociala medier blir en kvinna provocerad med ett antal frågor som rör integration. I ett pressmeddelande skriver Röda Korset att videon resulterade i uteslutning ur organisationen men generalsekreteraren säger till Nyheter Idag att kvinnan lämnade frivilligt.

I nio års tid har den 70-åriga kvinnan i Falun arbetat oavlönat i Röda Korsets regi för att hjälpa utsatta människor i världen. I en smyginspelad video som sprids i sociala medier ställer en ung man ett antal upprepade frågor om kvinnans åsikter runt integration. Där uppger hon bland annat att hon är oroad över ungdomsarbetslöshet och att hon tror mer på att hjälpa människor på plats i omvärlden istället för att fler människor flyttar till Sverige och riskerar hamna i arbetslöshet och utanförskap.

Blir utesluten på grund av åsikter

Det är en av åsikterna som kvinnan gett uttryck för, som skapat debatt i medier. Efter att videofilmen spridits och kommit Röda Korset till kännedom, meddelar organisationen att videon nu leder till uteslutning.

– Det är klart att det inte går mig märkbart förbi. Men en sak som jag är jätteglad över är att jag fått så stort stöd, det finns inte en människa som säger att jag gjort något fel. Jag får sms från hela Sverige. Människor har ringt och hört av sig och alla är av samma åsikt, förklarar kvinnan för Nyheter Idag när vi ringer henne.

Är ledsen och börjar gråta i telefonen

På frågan om varför hon tror att Röda Korset agerar som de gör har hon inget bra svar.

– Det har jag ingen aning om. Jag visste inte att jag skulle bli uthängd i tidningen eller på facebook. Dalarnas tidningar hävdar att de försökt få tag i mig, men det har de inte gjort.

Efter att vi pratar med kvinnan i telefon om händelsen med den inspelade videon börjar hon gråta. Hon förklarar att hon blev provocerad av mannen som filmade henne. Nu mår hon dåligt och är rädd.

– Jag vågar inte lita på någon, jag vet inte om jag vågar prata med dig heller. Man kan inte lita på någon i media. Jag vet ju inte vad som kommer stå i tidningen efter att jag pratar med dig.

– Jag vet inte om jag vågar lita på människor som står framför mig längre, det är väl klart att man är rädd och upprörd.

Ordföranden: ”Inte förenligt med Röda Korsets värderingar”

I ett pressmeddelande förklarar Röda Korsets ordförande Eva von Oelreich att det kvinnan ger uttryck för i videon ligger till grund för uteslutningen.

– Det som kvinnan uttrycker i det inspelade samtalet är inte förenligt med Röda Korsets värderingar. Medlemmar och frivilliga inom Röda Korset ställer sig självklart bakom organisationens grundprinciper och värdegrund. Den som inte delar våra värderingar ber vi att avsluta sitt engagemang, förklarar von Oelreich i pressmeddelandet.

Generalsekreteraren: ”Hon valde själv att lämna”

Nyheter Idag lyckas nå generalsekreteraren Ulrika Årehed Kågström över telefon. Till skillnad från kvinnan i Falun arbetar inte generalsekreteraren ideellt. Tidningen omvärlden skriver i en artikel, publicerad 2013, att Röda Korsets generalsekreterare lyfter en lön om 86 000 kronor i månaden, pengar som kvinnan i Falun genom sitt ideella arbete i nio års tid hjälp till att arbeta ihop.

Vi frågar generalsekreteraren om inte kvinnan kan få lov att vara kvar i Röda Korset, hon kostar trots allt inga pengar för organisationen.

– Det är en hypotetisk fråga. Hon valde själv att lämna. För oss är det viktigt att om det är så att man inte står för alla människors lika värde då kan man inte representera Röda Korset.

Pressmeddelandet säger att hon blev utesluten

Samtidigt skvallrar rubriken på Röda Korsets pressmeddelande om att kvinnan inte alls lämnat frivilligt, utan istället blivit utesluten. Rubriken lyder ”Filmat samtal med rödakorsare ledde till uteslutning”. På frågan om vad i den publicerade videon som inte är förenligt med Röda Korsets värdegrund får vi inget svar.

– Det Röda Korset står för är att vi ska förhindra mänskligt lidande, varthän det än uppstår och vi har en nolltolerans mot rasism och främlingsfientlighet och det handlar om att alla som kommer till Röda Korset ska känna sig välkomna, oavsett vem man är och vad man har för bakgrund.

– Det handlar om på det sätt hon uttryckte sig som inte stämmer överens med Röda Korsets värderingar.

Kan inte förklara exakt vad som var fel med det kvinnan sade i videon

Vi fortsätter fråga om vad exakt som kvinnan gett uttryck för som står i strid med Röda Korsets värdegrund, samtidigt som vi förklarar att kvinnan upplevde sig provocerad i det inspelade samtalet. Men det är inget som generalsekreteraren vill gå in på i detalj.

– Jag kan ju inte gå in på det själva samtalet, vad som hände. Det enda jag vet är att hon har avsagt sig sina uppdrag, förklarar Årehed Kågström för Nyheter Idag.

Anonyma flashbackare skickar blommor till kvinnan

I en diskussion på forumet flashback får kvinnan medlidande från många människor. En användare skriver i ett inlägg att blommor nu är skickade till kvinnans adress. Även på facebook uttrycks stöd för kvinnan från Falun. Till och med vänner till den unga mannen som spelade in videon uttrycker stöd för kvinnan. De förklarar på facebook bland annat att det är inga konstiga åsikter kvinnan ger uttryck för och att allt inte kan tolkas som rasism.

Men det har varken mannen som spelade in videon, eller Röda Korset någon förståelse för, trots att kvinnan är pensionerad och arbetat oavlönat i nio år för att hjälpa utsatta människor genom Röda Korsets regi.

Här kan du lyssna på hela vårt samtal med Röda Korsets generalsekreterare.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag