Fem afghaner utvisas för brutal gruppvåldtäkt av barn

Uppsala tingsrätt. Foto: Google maps
  • Torsdag 11 maj 2017 2017-05-11
E-post 5561

UPPSALA Afghanerna knivhotade, misshandlade och gruppvåldtog en liten pojke i ett skogsparti utanför Uppsala samtidigt som de filmade det hela. – De har inte gett något förklaring till det, sa försvarsadvokaten Sanna Älgekrans. Nu utvisas de från Sverige.

I oktober 2016 släpade fem afghaner ut en liten minderårig pojke till ett skogsparti strax utanför Gottsunda i Uppsala. Pojken tvingades ut i skogen under knivhot. När sällskapet väl kommit fram till sin utvalda plats började de misshandla pojken varefter de gruppvåldtog honom.

Afghanerna filmade sin gruppvåldtäkt med mobilkamera, något som kommit att användas som bevis emot dem under de rättegångar som ägt rum sedan dess.

I slutet av november dömde Uppsala tingsrätt de fem afghanerna till ett års sluten ungdomsvård som straff för att de knivhotat, misshandlat och gruppvåldtagit den minderåriga pojken.

På grund av det allmänna säkerhetsläget i hemlandet beslöt tingsrätten att inte utvisa våldtäktsmännen.

Sanna Älgekrans, försvarsadvokat till en av våldtäktsmännen uppgav för SVT Uppsala att hennes klient kände sig lättad för domen då han fruktade utvisning.

Afghanerna hade dock svårt att förklara motiven till varför de misshandlade, knivhotade och gruppvåldtog ett barn samtidigt som de filmade det hela.

– De har inte gett något förklaring till det, sa försvarsadvokaten Sanna Älgekrans.

Tingsrättens beslut överklagades av Svea Hovrätt som i början av mars dömde samtliga fem till utvisning. Hovrättens dom innebär också förbud att återvända till Sverige under tio års tid.

De fem afghanerna överklagade hovrättens dom till Högsta domstolen, som nu fattat beslut om att inte pröva fallet. Det innebär att hovrättens dom står fast.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag