Fi-pamp rasar mot tiggeriförbud: ”Antiziganistiskt”

Soraya Post (Fi). Foto: Oscar Wettersten
  • Tisdag 18 Dec 2018 2018-12-18
E-post 3020

SVERIGE På måndagen meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att Vellinge kommun har rätt att införa tiggerifria zoner i kommunen – något som får EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi) att gå i taket. Enligt henne är tiggeriförbud ”antiziganistiskt”.

Det var med ”stor ilska och sorg” som Soraya Post tog emot domstolens beslut, skriver hon på Dagens Samhälle. Enligt henne handlar det lokala tiggeriförbudet om att ”förbjuda vissa människor” snarare än att visa empati och bekämpa fattigdom.

Fi-politikern menar att tiggeriförbudet är ett utslag av antiziganism, alltså rasism mot gruppen romer, eftersom de flesta som tigger i Sverige är just romer från Bulgarien och Rumänien.

”Det är ett bevis för att rasismen, högerextremismen och främlingsfientligheten har normaliserats i vårt land. Dessa fattiga människor som ber om hjälp avhumaniseras nu och betraktas som brottslingar eller offer för organiserad brottslighet”, skriver Post.

Hon hävdar att de som tigger inte är offer för organiserad brottslighet, utan för rasism som i sin tur leder till fattigdom och utsatthet. Vill man ha tiggeriförbud så tror man inte på alla människors lika värde och rättigheter, menar EU-parlamentarikern.

2014 toppade Soraya Post Feministiskt initiativs valsedel till EU-parlamentet och valdes till ledamot. Hon har tidigare omtalats i medierna för en kioskrelaterad konflikt med Göteborgs kommun.

Läs mer: Soraya Post (Fi) förlorar sin kiosk – menar att hon blir diskriminerad

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag