Fiasko för Ylva Johansson – men stödet från svenska politiker har varit stort

Bilden är ett montage Foto: ÅF/EU-parlamentet/Nyheter Idag/Riksdagen/Public Domain
  • Onsdag 2 okt 2019 2019-10-02
E-post 1813

BRYSSEL I Bryssel blev det underkänt för Stefan Löfvens kandidat till kommissionen, Ylva Johansson. Men Johansson har tidigare fått stort stöd av svenska politiker från höger till vänster och minst en politisk journalist. ”Erfaren och kompetent”, skrev Nyamko Sabuni (L) på Facebook. Det fanns även ett fåtal kritiska röster.

Ylva Johansson fick inte godkänt i det utskottsförhör som hölls i EU-parlamentet. Hon fick bland annat kritik för att inte kunna ge raka svar på frågor och att hon bad att få återkomma med svar på flera frågor.

EU-parlamentarikerna menade att hon inte kunde förklara hur hon vill få ihop en gemensam lösning för migrations- och asylpolitiken i EU, vilket skulle vara den prioriterade frågan för henne om hon blir godkänd som EU-kommissionär med ansvar för migration.

Danske Peter Kofods (Dansk Folkeparti) utfrågning har redan blivit viral efter att han tagit upp situationen i Sverige.

Innan förhören har stödet för Ylva Johansson i Sverige varit stort och spänt över blocken. Moderaternas nye EU-parlamentariker Tomas Tobé gratulerade i samband med regeringens nominering Ylva Johansson och menade att hon hade ”pragmatisk handlingskraft”. Någon kritik fanns inte från Tobé.

Efter förhören i EU säger Tobé att han tycker att man kunde ha förväntat sig mer ”raka svar” från Johansson.

Läs även: Moderaternas EU-toppnamn Tobé försvarade utpekad islamist i riksdagen: ”Känner honom som en seriöst arbetande ledamot”

TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson menade att Ylva Johansson höll ”hög klass” och gratulerade henne.

Oscarsson gav också beröm till Tomas Tobé – för att denne gav Ylva Johansson beröm.

Liberalernas Gulan Avci hyllade Ylva Johansson som ”kompetent”. Bland de som gillar hennes tweet finns kommunalrådet Mohamad Hassan (L) i Uppsala och Liberalernas gruppledare i riksdagen Johan Pehrson.

Även Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni stämde in i hyllningskören. ”Erfaren och kompetent”, var omdömet.

Tidigare partikamraten Jonas Sjöstedt (Ylva Johansson var med i VPK/V fram till 1994) var också positiv.

 

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet sällade sig till gratulanterna. Bland de som retweetade hennes gratulationstweet finns bland annat statsvetaren Jonas Hinnfors, Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson och Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

 

Några var kritiska. Charlie Weimers (SD) skrev: ”Jag tvivlar på att hon kommer igenom nomineringsprocessen”.

Weimers har även kommenterat utfrågningen av Johansson. ”Pinsamt”, tycker Weimers.

 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson var till skillnad från partikamraten Tobé mer skeptisk.

– Ylva Johansson är en erfaren politiker. Men hennes egna politiska profil och regeringens tydliga profilering av ”den sociala pelaren” innebär en betydande risk för att Sverige framöver kommer få en mer marginell roll i EU. Det vore dåligt både för EU och för Sverige, sade Kristersson till Moderaternas egna tidning Medborgaren.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag