Fichtelius i brandtal för invandring: ”Det är ett krav från guden Zeus”

Foto: Skärmdump från @Fichtelius
  • Måndag 9 sep 2019 2019-09-09
E-post

SVERIGE Journalisten Erik Fichtelius, mångårig medarbetare i public service och nu krönikör i Fokus, har lagt upp en video där han åberopar grekisk mytologi i försvar för en generös flyktingpolitik. Något som uppmärksammas av I allmänhetens tjänst – granskning av public service.

– Jag har tänkt på en sak – vad har Homeros att lära oss om migrationspolitik?

Så börjar Erik Fichtelius sin video där han redogör för Odysseus äventyr i Homeros klassiska epos Odysséen. Vart han än kommer på sin väg hemåt efter kriget mot Troja blir Odysseus väl bemött av människor, påpekar Fichtelius. Frågor om vem han är kommer först efter en lång välkomstfest.

– Det är ett krav från den mäktigaste guden Zeus, att man ska ta emot främlingar väl, säger Fichtelius.

För den som inte bemöter Odysseus med gästfrihet och generositet går det illa, konstaterar Fichtelius som därmed slår fast:

– Gudarnas hämnd kan vara gruvlig mot den som inte lever upp till vårt kulturarvs kanske främsta krav: Ta hand om främlingar och flyktingar.

I somras uppmärksammades Erik Fichtelius för en intervju han gjorde med författaren Kajsa Norman i SVT-programmet ”Politik i bokhyllan”. Norman hade skrivit en bok om sexövergreppen i Kungsträdgården, och Fichtelius ställde sig skeptisk till hur väl belagda dessa övergrepp varit. Han beskrev även Nyheter Idag som en tvivelaktig källa.

Inte långt senare plockades intervjun ned från SVT Play och kanalen publicerade ett tillrättaläggande.

Läs mer: Så backar SVT efter skandalintervjun om Normans bok och Nyheter Idag

Intervjun med Norman föranledde komikern Aron Flam att gå igenom Fichtelius klassiska bok om journalistik.

 

Aron Flam intervjuade även Kajsa Norman om upplevelsen.

Stöd Nyheter Idag

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag