Fichtelius: Sexövergreppen i Kungsträdgården ”finns det inget belägg för”

  • Tisdag 18 jun 2019 2019-06-18
E-post 7664

Sexövergreppen mot unga tjejer i Kungsträdgården är i bästa fall överdrivna, om de ens har hänt. Det påstår SVT-journalisten Erik Fichtelius när han intervjuar författaren Kajsa Norman, aktuell med en bok om övergreppen. – I mina ögon blir det som du anför som berättelse oerhört tunt, säger Fichtelius.

Det var i måndagens SVT-program ”Politik i bokhyllan” som SVT-journalisten intervjuar författaren Kajsa Norman. Hon är aktuell med boken ”En alldeles svensk historia” som går igenom de omfattande sexövergreppen mot unga flickor i Kungsträdgården.

Norman tar sin utgångspunkt i en Nyheter Idag-artikel som visar att Dagens Nyheter kände till övergreppen, men valde att inte publicera storyn. Ämnet är känsligt och Norman har mött hård kritik från svenska journalister för att hon granskat händelsen och hur DN agerade.

När Fichtelius intervjuar Norman går han så långt att han ifrågasätter själva övergreppen som sådana.

– Hur väl belagt menar du att de här övergreppen var? frågar han retoriskt, varpå han själv antyder att övergreppen kanske aldrig ens har ägt rum.

– I mina ögon blir det som du anför som berättelse oerhört tunt, fortsätter han.

Även påståendet att det är ensamkommande afghaner som begått övergreppen menar Fichtelius är problematiskt.

– Den bild du ger här är att stora horder ensamkommande afghanska flyktingpojkar som systematiskt trakasserar väldigt unga svenska flickor. Det finns det inget belägg för, varken förr eller senare.

Påstår Nyheter Idag är ”högerextrem, främlingsfientlig propagandasajt”

Fichtelius påstår att av 36 anmälningar finns det endast i ett fåtal fall en etnicitet beskriven. Han hänvisar också till en granskning av Expressen som, enligt Fichtelius, ska visa att det inte finns stöd för att ensamkommande var förövare.

Vidare argumenterar Fichtelius att han ”har varit utgivare i decennier och försökt bedöma material” och att det inte finns belägg för förövarnas etniska bakgrund, om nu sexövergreppen ens har hänt i den omfattningen som rapporterats.

En annan omständighet som Fichtelius slår ner på är att författaren Kajsa Norman använder Nyheter Idag-grundaren Chang Frick och hans ursprungliga avslöjande om DN och Kungsträdgården.

– En sajt som av väldigt många beskrivs som en högerextrem, främlingsfientlig propagandasajt, påstår Fichtelius.

TV4 granskade etniciteten – men storyn stoppades av tv-kanalen

Vad Fichtelius emellertid inte nämner är att det finns uppgifter om etnicitet på de utpekade förövarna. Dels citerar DN själva i en artikel en intern polisrapport där ett femtiotal ensamkommande pekas ut.

”Dessa är så kallade flyktingungdomar företrädesvis från Afghanistan. Flera ur gänget greps för sexuella ofredanden. Gänget stod även för flertalet bråk under kvällen. En målsägande fick bland annat armen avslagen”, lyder citatet ur polisrapporten som DN återger.

Men även tv-kanalen TV4 inledde en granskning i samma ämne, något Nyheter Idag tidigare rapporterat om. Reportern Helena Gissén begärde ut en lång rad handlingar från polisen där hon på olika sätt försökte kartlägga de utpekades bakgrund.

Uppgifterna Gissén tog del av talade starkt för att det i praktiken uteslutande var gärningsmän av utländsk bakgrund. Men reportaget stoppades av dåvarande TV4-chefen Anders Oxelström.

En alldeles svensk historia Kajsa Norman

Författaren och journalisten Kajsa Norman har skrivit boken "En alldeles svensk historia".

Sommaren 2015, under musikfestivalen We Are Sthlm, utsattes tonårsflickor för sexuella övergrepp i publikhavet. Både polis och vittnen på plats förväntade sig stora rubriker i media efter händelsen. Istället: Total tystnad.

Ett halvår senare rapporterades om liknande övergrepp i Köln först då valde svenska medier att berätta om vad som hänt på We Are Sthlm. Varför dröjde det så länge? När reportern Chang Frick började nysta i historien skapades en kedjereaktion som kom att skaka om Sverige. Ingen ville ta ansvar för den uteblivna rapporteringen och media förnekade att de misstänkta förövarnas ursprung skulle ha påverkat bevakningen.

Sverige är ett land präglat av en konsensuskultur som få vågar bryta mot. Den som ställer sig utanför åsiktskorridoren utmålas snabbt som extrem.
Internationellt har Normans bok hyllats – i Sverige har etablerade medier sågat boken.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt du läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av de som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag