Fick ej tala om brittiskt stöd till IS: Inrikesministern censurerar parlamentskandidat under valmöte

  • Måndag 5 jun 2017 2017-06-05
E-post

STORBRITANNIEN Den brittiske parlamentskandidaten och visselblåsaren Nicholas Wilson började under ett valmöte på söndagen tala om hur Storbritannien indirekt stöder IS via vapenaffärer med Saudiarabien. Han blev då stoppad från att tala av mötets ordförande. På videon från händelsen, som publicerats på Youtube, ser man orsaken. Den brittiska inrikesministern Amber Rudd överräcker diskret en lapp till ordföranden som strax därefter tar mikrofonen från Wilson.

Under ett valmöte i den brittiska staden Rye på söndagen, ställdes en fråga om lag och ordning av en medlem i publiken. Den brittiska inrikesministern Amber Rudd svarade och tog då upp terrordådet i Manchester. När ordet sedan gick till den oberoende parlamentskandidaten Nicholas Wilson, utvecklade han ämnet och började tala om hur England indirekt stöder IS genom sina vapenaffärer med Saudiarabien.

Wilson hinner dock inte tala länge innan mötets ordförande plötsligt reser sig, går fram till Wilson och bryskt tar ifrån honom mikrofonen. Det rapporterar den kända visselblåsarsajten Wikileaks i ett inlägg på Facebook. De länkar även till ett videoklipp på händelsen.

I klippet, som kan ses nedan, ser man orsaken till att mötets ordförande plötsligt går fram till Wilson och tar ifrån honom mikrofonen. Det är den brittiske inrikesministern Amber Rudd som skriver något på en lapp och därefter diskret räcker den till mötets ordförande. Först därefter stoppas Wilson från att tala.

– Censurerar ni mig? säger Wilson upprört på videon, som redan har 140 000 visningar på Youtube.

Saudiarabien har varit en viktig finansiär för rebellgrupper i Syrien och Irak, även när det gäller hårdföra islamistiska grupperingar, men landet förnekar ihärdigt anklagelser från Syrien och Iran om att de givit något direkt stöd till terrorgruppen IS, rapporterar den brittiska statliga TV-kanalen BBC. Däremot har flera förmögna saudier donerat stora mängder pengar till IS. Över 2 500 saudier sägs också strida för den islamistiska terrorsekten i Syrien och Irak.

Den syriske presidenten Bashar al-Assad talade nyligen om Saudiarabien och IS en intervju med den indiska TV-kanalen WION News.

– Saudiarabien stöder samma wahhabistiska ideologi och exporterar terrorism till resten av världen. Du kan inte tala om terrorism och Al-Saud-familjen som två separata väsen. Saudi och Isis är en och samma sak, sade den Syriske presidenten i intervjun.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag