Filosofen Nils talar ut om Twitterbojkotten och avslöjar vad han gör istället: ”Spelar Dragon Age Inquisition”

Filosofen Nils har tröttnat på Twitterkriget. Nu rehabiliterar han sig med teve-spelet Dragon Age istället. Foto: Pressbild dragonage.com samt Faksimil Twitter
  • Onsdag 30 mar 2016 2016-03-30
E-post 144

MALMÖ I de senaste dagarnas stora Twitterdrama har Malmös kommunalråd Nils Karlsson (MP) stått i centrum. Han har fått ta emot mycket hård kritik och har bestämt sig för att lägga ner med Twitter. Nu gör han annat istället, berättar han när Nyheter Idag ringer till Karlsson. – Jag spelar Dragon Age Inquisition, säger han i telefonen.

Det är en luttrad Nils Karlsson som svarar i telefonen när Nyheter Idag ringer. Han är kommunalråd i Malmö för Miljöpartiet och har de senaste dagarna fått ta emot mycket hård kritik för tweets som han skrivit i affekt. Det hela började med att han för längesedan Twittrade en tweet som vid det här laget blivit en klassiker.

Efter terrordåden i Bryssel har tweeten blivit populär att dra fram i ljuset igen. Det var framför allt förmodade icke Mp-röstande människor som passat på att rasa över Karlsson.

– Det började med att folk i den självutnämnda sverigevänliga rörelsen tragglade tweets från juli förra året, som var jättedåligt uttryckt. Det framgår inte av den tweeten att jag inte tror att IS kommer anfalla militärt, det var skrivet några dagar efter ett terrordåd. Men det började tragglas och jag skulle hånas.

– Men det blev lite otäckt till slut. Det kom en tre fyra telefonsamtal, vissa välartikulerade. Någon skrek bara ”kuken” och lade på luren. Sedan har det varit en del mejl och en hel del pingningar på Twitter. En hel del människor önskade att jag och min familj skulle sprängas i luften av terrorister. Det var jävligt jobbigt ett tag.

Karlsson förklarar att han blockade folk på Twitter, men det kom nya konton som skrev otrevligheter. Efter några dygn lugnade drevet mot Karlsson ner sig och allt skulle kunna vara frid och fröjd i dagsläget. Men något hände som förändrade allt. Niklas Svensson på konkurrenten Expressen hände.

– Då kommer Niklas Svensson på att det här är ju en kul idé att dra upp den här ett år gamla tweeten och till skillnad från de här sverigevänliga människorna så har han 90 tusen följare. Han twittrade en skärmdump istället för att länka. Hade han länkat hade folk kunnat läsa längre ner i den tråden vad jag faktiskt menar. Efter att Niklas Svensson klivit in i dramat med sina 90 tusen följare tog det hela fart igen.

– Dum som jag är försöker jag tålmodigt förklara, om man inte svär åt mig, utan bara ställer en fråga om ”hur menar du nu?”. Då tar jag mig ofta tid att förklara. Det blir ju lite segt till slut och dessutom kommer otrevligheterna i mängder och där tappar man humöret.

– Sen ser jag att han spinner vidare i en ny tweet till sina 90 tusen följare om att han bara är undersökande journalist och bara vill skildra makthavare som till exempel filosofen Nils. Sekunderna efter han skrivit det lägger han ut en bild på sig själv där han skålar i vin och irish coffee och smajlar jättemycket. Han sitter ju salongsberusad och tycker det är skitroligt. Han har ingen som helst aning om att han driver upp ett hat mot mig och min familj.

– Då skrev jag ”far åt helvete” åt honom. Men det kanske jag inte skulle gjort, säger filosofen Nils i falsett.

Här någonstans började högerspökena vädra blod på Twitter varpå Nils Karlsson hamnade i en ännu värre belägenhet. Attackerna kom nu från flera håll och det var allt svårare för kommunalrådet att hålla huvudet kallt.

– Sen tyckte då, den… jag vet inte vad man ska kalla henne längre, den frilansande högerkvinnan Rebecca Uvell att nu har Nils gått över gränsen och försökte dra igång drevet ytterligare. Och då hittade hon en tweet jag hade skrivit.

Tweeten som Uvell hade hittat var ett skämt om Jesus som Nils hade knåpat ihop och publicerat på Twitter. ”Undrar hur det övertalade Jesus att bära korset? De kan ju knappast ha hotat med döden?”, hade Nils twittrat. Till den tweeten hade Uvell kommenterat att ”ni som tror att han bara råkade skriva en enda korkad sak. En dag sedan”.

– Då skrev jag att ”du kan vara en korkad sak” till henne. Det tolkar folk medvetet inte som att det syftade till hennes tweet, utan att jag menar att kvinnor är saker. Hon gjorde ju också en skärdump och klippte bort sin egen tweet.

Här någonstans blev det nog för filosofen Nils. Han har sedan dess låtit bli Twitter helt och hållet berättar han.

– Då bestämde jag mig för att Twitter inte är något för mig, tack och hej.

Du har inte funderat på att lära dig att dreva tillbaka?

– Jag kan ju inte sitta och dreva mot folk, jag är ju fan kommunalråd. Det måste ju ta en otrolig tid för de här människorna också.

Hela det rafflande Twitter-dramat har även renderat en artikel hos konkurrenten Kvällsposten där det även framförts krav om att han ska avgå. Där läses Nilssons tweets upp i ett webbteve-inslag med gravallvarlig röst. I en artikel publicerad hos SVT framför Torsten Elofsson, ordförande i Kristdemokraterna Malmö, svidande kritik mot Nils.

– Jag tycker absolut han bör avgå. Det här är inte en engångsföreteelse. Nils Karlsson har vid upprepade tillfällen visat dåligt omdöme.

I samband med det dramat hade Nils mitt i hetluften twittrat att ”Så KD har en ny partiledare? Vet ni vem som mer var partiledare? Hitler.” Den tweeten var ett skämt, förklarar Nils. Han säger även att han nu tagit bort den. Genomgående förklarar Nils att han twittrar med en skämtsam och underfundig ton. Exempelvis har många anklagat Miljöpartiet för att stå nära terrorstaten IS och då försökte Nils göra en liknelse att rent ideologiskt borde partier som KD och SD vara närmare.

– Jag tror inte att IS direkt driver fri abort, jämlikhet, minskat oljeberoende, HBTQ-rättigheter. Jag kunde ju stannat där, jag hade ju inte behövt dra in KD i det. Alltså faktiskt, det var dumt av mig. Jag tog bort den efter bara några minuter, men folk skärmdumpar direkt när de ser att någon har skrivit något lite korkat.

Jo, det är ju fri jakt…

– Ja det är fri jakt. Men du, du ser. Ur mitt perspektiv borde jag betrakta dig och din tidning som oppositionen. Men du hör på mig, jag svarar på frågor och pratar med alla.

Det handlar kanske inte så mycket om höger eller vänster längre?

– Det är ju inte direkt någon skillnad… jag vet ens inte vad den politiska skillnaden är längre. Det här får du citera mig på detta, men jag borde inte säga såhär. Men jag kan säga såhär, att delvis kan man tycka att regeringen idag för en flyktingpolitik som SD inte hade vågat gå fram med för ett och ett halvt år sen. Jag har svårt att se var skiljelinjerna går helt och hållet i svensk politik.

– Till och med Vänsterpartiet accepterar ju marknadsekonomi. Om man inte kan betro kommunisterna med att vara kommunister längre, var är då samhället på väg? funderar Nils i telefonen.

Vad tänker du om alla som saknar dig på Twitter nu?

– Ja… jag får väl, jag vet inte. Jag får väl hitta något annat sätt att få utlopp för mina skriverier.

Du har inte funderat på att starta en blogg?

– Jag har försökt i omgångar, men det har inte riktigt… bra bloggar har ett klockrent tema och håller sig till det. Då ska man hitta det som kan engagera en själv och andra. Men jag har funderat på det.

Du kan få en spalt på Nyheter Idag, då kan du skriva jättesnälla saker och ändå lyckas reta upp alla.

– Ja det räcker väl med att det är du och din tidning som är avsändare för att folk ska bli förbannade, skrattar Karlsson i telefonen.

– Det är en speciell situation som ni sitter i, men det säger ju någonting om debattklimatet. Avsändaren är numera viktigare än innehållet.

Nyheter Idag har även ringt till Niklas Svensson på Expressen för att fråga hur han ställer sig till kritiken från Nils Karlsson. Svensson är på samma glada humör som han alltid är när han svarar i telefonen, men han vill inte kommentera Karlssons utspel om att bojkotta Expressen så länge Svensson arbetar där.

– Har inga som helst synpunkter på vad Nils Karlsson tycker eller tänker. Inga som helst, säger Svensson.

Han tyckte du var elak när du retweetade en grej som han twittrat för längesen. Sen efteråt hade du sagt att det är ditt jobb att granska makthavare och efter det hade du publicerat en bild där du dricker vin och är med kompisar.

– Ja, jag twittrar om både det ena och det andra. Men vad Nils Karlsson tycker och tänker om livet har jag inga som helst synpunkter på.

Nils Karlsson har inte avslutat sitt Twitterkonto, han låter bara bli att logga in och ge sig in i nya diskussioner förklarar han. Istället sitter han och spelar Playstation.

– Jag spelar Dragon Age Inquisition.

Om du också tröttnat på Twitter och vill göra som Nils kan du köpa Dragon Age Inguisition för ungefär 150 spänn, enligt sajten prisjakt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag