Finansminister Andersson: ”Svensk ekonomi är uppenbarligen urstark.”

Magdalena Andersson (S). Foto: regeringen.se
  • Måndag 31 jul 2017 2017-07-31
E-post 255

STOCKHOLM Svenska hushållen är rekordbelånade och ökar sin konsumtion, något som bidragit till en ökning av BNP. Sparekonomen Claes Hemberg varnar för att svenskar kommer behöva lämna sina hem när ekonomin kraschar. Finansminister Magdalena Andersson tycker att läget är utmärkt. – Svensk ekonomi är uppenbarligen urstark, säger Andersson. 

Enligt Sveriges finansminister Magdalena Andersson är svensk ekonomi urstark. Det säger hon i en intervju med Dagens Industri.

Det var när Sveriges Statistiska Centralbyrå, SCB, släppte sina nationalräkenskaper som Andersson reagerade med nämnda ordval.

– Svensk ekonomi är uppenbarligen urstark. Det här är väldigt starka siffror och visar på styrkan i svensk ekonomi. Det står helt klart ut om man gör en internationell jämförelse, säger Sveriges finansminister Magdalena Andersson till Dagens Industri.

SCB:s siffror visar en uppgång i BNP med 1,7 procent jämfört med föregående kvartal, jämfört med andra kvartalet 2016 har BNP stigit med 4 procent.

Andersson lyfter fram hushållens ökade konsumtion och bygginvesteringar som positiva faktorer bakom stigningen i BNP.

– Hushållens konsumtion går starkt men också bygginvesteringarna. Det är bra, vi behöver bygga mycket nya bostäder och det är något som regeringen har jobbat hårt med sedan den dag vi klev in i regeringskansliet.

Finansministern ser positivt på den ekonomiska utvecklingen i Europa eftersom det är en viktig exportmarknad för svensk ekonomi. Svensk export och import ökade med 0,7 procentenheter.

Konjunkturinstitutet räknade däremot med ännu starkare exportsiffror.

–  Exporten var ju några år en väldigt stor del av tillväxten, den är inte riktigt lika bidragande den här gången. Sen får vi se lite närmare när de slutgiltiga siffrorna kommer, konstaterar finansministern. 

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, är inte fullt lika positiv till läget på svensk ekonomi. Han varnar för att de svenska hushållens skulder nått nya skyhöga rekordnivåer och befarar att många svenskar kan komma att behöva lämna sin hem om det blir en krasch där arbetslösheten stiger och bostadspriserna faller.

– Det är ett väldigt dystert besked att svenskarna rekordlånar. Det är en olycklig kombination där svensk ekonomi går väldigt bra och samtidigt har vi en rekordlåg ränta. Det svenska folket tycker att de har höga löner och är rikare än någonsin. Just nu har vi ett räntekalas. Vi lever loppan och köper också bil och resor för lånade pengar, säger Claes Hemberg till Aftonbladet.

Svenska hushållens skulder uppgår nu till över 3000 miljarder kronor. Riksgälden beräknar, enligt prognosen från första juni i år, att Sveriges statsskuld kommer ligga på 1 441 miljarder kronor i slutet av 2017.

LÄS ÄVEN: Finansminister Magdalena Andersson (S): ”Sveriges offentliga finanser är urstarka”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag