Finansministern strök uppgifter ur budgeten: Att 8 av 10 svenskar förlorar

Foto: Frankie Fouganthin
  • Tisdag 22 sep 2015 2015-09-22
E-post 913

STOCKHOLM  I den rödgröna budgeten ströks redovisningen för fördelningseffekterna, uppgifter som normalt alltid finns med i en budget som en regeringen lägger. Uppgifterna som finansminister Magdalena Andersson inte vill att du ska se, visar att åtta av tio svenskar förlorar på den rödgröna budgeten.

Regeringens budget har sedan länge traditionsenligt innehållit en redovisning över fördelningseffekterna. Det vill säga hur hushållens disponibla inkomster kommer att påverkas. Men i år saknas den redovisningen.

– Finansministern har sagt att materialet inte ska vara med i budgeten och därför är det borta. Regeringen vill mörka att det är så här effekterna av politiken ser ut, att så många förlorar, säger en källa till tidningen Svenska Dagbladet.

Förklarade den förödande effekten för hushållen redan i oktober 2014

Uppgifterna, som strukits ur budgeten, visar att 8 av 10 svenskar kommer att förlora disponibel inkomst nästa år som följd av skattehöjningarna. Ett faktum som Andersson länge känt till. I programmet Agenda från den 19 oktober 2014 förklarade finansministern just de förödande effekter för hushållen en tillbakadragning av jobbskatteavdragen skulle ge.

– Vi kommer att föreslå att andra skatter höjs än just jobbskatteavdragen. Skulle jag nu dra tillbaka jobbskatteavdragen skulle det vara en åtstramning för hushållen på 12 miljarder, sade ministern då.

Den rödgröna budgeten har gett upphov till massiv kritik både mot den sittande regeringen, men även mot Allianspartierna. De senare möter kritik på grund av Decemberöverenskommelsen som innebär att de borgerliga partierna inte bedriver aktiv oppositionspolitik, utan istället agerar på ett sådant sätt att den rödgröna regeringen får igenom sin budget oavsett vad vågmästarpartiet Sverigedemokraterna väljer att rösta på.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag