Finlands inrikesminister: ”Vi måste se till att det inte uppstår en kultur som hotar flygsäkerheten”

Foto: Kristian Tervo/Flickr
  • Torsdag 2 aug 2018 2018-08-02
E-post 1234

HELSINGFORS När en finländsk politiker från partiet De gröna spontant bestämde sig för att göra en ”Elin Ersson” så blev hon bryskt avkastad. Finlands inrikesminister Kai Mykkänen har fördömt tilltaget. – Hela vårt asylsystem förlorar sin betydelse om en person som fått ett negativt svar på sin asylansökan inte kan utvisas, säger Mykkänen till Yle.

Läs mer: Finsk asylaktivist kastades av flygplan

De grönas lagstiftningssekreterare Aino Pennanen ställde sig häromdagen upp, likt Elin Ersson, i ett flygplan med en migrant som skulle skickas hem. Till skillnad från Elin Ersson så blev Pennanen snabbt avlägsnad från flygplanet av polis när det konstaterats att hon vägrat att sitta ner. De grönas partiordförande Touko Alto har slutit upp bakom sin partikamrat och krävt ett stopp på tvångsavvisningar.

Den finländske inrikesministern Kai Mykkänen har i efterspelet varit tydlig. Något stopp på tvångsavvisningar är inte aktuellt.

– Hela vårt asylsystem förlorar sin betydelse om en person som fått ett negativt svar på sin asylansökan inte kan utvisas, säger Mykkänen till Yle.

Han oroas av att det ska uppstå en kultur där aktivister äventyrar flygsäkerheten.

– När man befinner sig på ett plan måste man se till att det inte uppstår en kultur som hotar flygsäkerheten. Vi bör inte hamna i en sån position där någon bestämmer sig för att agera efter att planet börjar röra på sig. Det skulle utgöra ett allvarligt hot mot flygsäkerheten, säger Mykkänen till Yle.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag