Finsk asylaktivist kastades av flygplan

Den finska polisen ingrep snabbt och planet kom iväg efter en kort försening. Foto: Faksimil Facebook
  • Onsdag 1 aug 2018 2018-08-01
E-post 1408

En finsk asylaktivist och medlem i Finlands Gröna parti avvisades från ett flygplan i Helsingfors på tisdagen. Planet, som var på väg till Berlin, kunde avgå med bara arton minuters försening.

I en aktion som liknade den svenska aktivisten Elin Erssons mycket omtalade aktion i förra veckan vägrade Aino Pennanen, rättstalesperson för det gröna partiet i Finland, att sätta sig ned inför start. Liksom Ersson filmade Aino sig själv under händelsen. Men till skillnad från fallet med den svenska asylaktivisten ingrep den finska flygplatspolisen snabbt och resolut, och avvisade Aino Pennanen från planet, enligt uppgifter till finska YLE.

Aino Pennanen sade till finsk media att hon inte planerat sin aktion i förväg, utan reagerat spontant när hon såg att en annan passagerare skulle utvisas från landet. Hon reste med sin man och två barn, som följde med planet till släktingar i Berlin. Pennanen får stöd av det gröna partiets ledare, som i en tweet menar att hennes aktion var ”modig”.

På filmen kan man se hur hon avvisas av polis, som även beslagtar hennes telefon, medan flygplanets personal beklagar förseningen för övriga passagerare.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag