Finsk forskningschef: Sveriges ekonomi går sämst i Norden

Bild: Андрей Бобровский/Wikimedia Commons
  • Torsdag 6 apr 2023 2023-04-06
E-post 0

Hög inflation, en dåligt fungerande bostadsmarknad och en väldigt högt belånad befolkning. Av de nordiska länderna är Sveriges ekonomi den som just nu fungerar sämst. Det menar Heidi Schauman, finsk forskningschef på Danske Bank.
– Jag skulle säga att inflationen och de högre räntorna biter hårdare på de svenska hushållen, säger hon till Hufvudstadsbladet.

Att gemene svensk är mer förmögen än gemene finne behöver inte ha någon större betydelse, menar Schauman.

– De faller kanske från en högre höjd, men det svider mer för svenskarna.

Som exempel på problemen med svensk ekonomi tar hon bland annat upp bostadsmarknaden, som enligt henne fungerar ”extremt dåligt”.

– På grund av hyrestak finns det inte tillräckligt med hyresbostäder vilket har gjort att människor som egentligen vill hyra sin bostad har tvingats köpa en. Det har drivit upp bostadspriserna och många svenskar har tagit väldigt stora bolån som de inte amorterar.

Läs även: Riksbankschefens uppmaning: Snåla bort inflationen

På frågan om hon vilket land hon skulle välja att vara finansminister i – Sverige eller Finland – svarar hon Finland. Detta eftersom hon anser deras problem är mer konkreta och kan lösas med rätt politik.

– Det är en politisk mardröm att navigera i den eventuella debatten om att byta valuta i Sverige och dessutom står Sverige inför många utmaningar som kanske inte har med den offentliga skulden att göra, men som ändå har med samhällets hållbarhet att göra.

Trots de problem hon i nuläget ser inom svensk ekonomi säger hon att Finlands är mer långsiktiga i form av en åldrande befolkning och svag produktivitetsutveckling.

Läs även: Sverige har sämsta tillväxten i EU – Aftonbladets Lindberg skyller på Kristersson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag