Finska Public Servicekanalen: ”Vad sjutton händer i Sverige?”

Skärmdump: yle.fi
  • Torsdag 25 jan 2018 2018-01-25
E-post 2193

HELSINGFORS Att barn förmås demonstrera emot gängvåld för att slippa skjutningar och sprängningar i närheten av förskolan och att barn rånas i Nacka, det är inte en lyckad utveckling konstaterar finnarna i programmet Obs debatt i Finlands motsvarighet till SVT.
– Vad kan vi lära oss i Finland av hur det gått i Sverige? Det undrar programledaren Bettina Sågbom.

Utländska mediekanaler fortsätter att häpnas och oroa sig över utvecklingen i Sverige. Under torsdagen sändes programmet Obs debatt i finska tv-kanalen Yle där huvudfrågan som diskuteras är ”Vad sjutton händer i Sverige?”. Yle är ingen finsk alternativmedia, det är Finlands svar på SVT.

Programledaren Bettina Sågbom är märkbart oroad över utvecklingen. Medverkande i programmet är, utöver Sågbom, också Tino Sanandaji, Paulina Nueding samt Kari Lumikero, finsk fd Sverigekorrespondent och Ida Schauman, sakkunnig på Finlands flyktinghjälp.

Sanandaji och Nueding förklarar för finländarna att migrationen är en viktig del i den problematik vi nu ser med ökad otrygghet och ökning av grova brott.

Tino understryker att det inte i huvudsak är flyktingar eller nyanlända som kan pekas ut som ansvariga för utvecklingen.

– Det är just andra generationen eller de som kom som barn, som växt upp i den här gängmiljön, säger Sanandaji.

Nueding berättar hur hon som Judinna upplever en ökad otrygghet.

Finländarna undrar om det verkligen är så illa i Sverige som det framstår i media och konstaterar efter att ha fått höra Sandajis och Neudings svar att, ja, så illa är det – åtminstone i vissa områden.

– Vissa områden är så illa som i rubrikerna, men vissa int, konstaterar programledaren Bettina Sågbom.

– Det är svårt att komma som finländare och säga vad man ska göra i Sverige, men det är klart att man känner att så ska det ju inte vara, säger Ida Schauman från Finlands flyktinghjälp angående att förskolepersonal förmått barn att demonstrera emot gängvåldet i hopp om att det ska sluta sprängas handgranater vid förskolan.

Sverigekorrespondenten Kari Lumikero tar upp hur rånvågen mot personer i Nacka ökat.

– Jag menar, det är ju hemsk utveckling om det går åt det hållet, säger Lumikero.

LÄS ÄVEN: Nioårig pojke knivrånad i Nacka: Var på väg hem från skolan

LÄS ÄVEN: Nioåringens pappa om rånet: De stod och väntade utanför skolan

– Vad kan vi lära oss i Finland av hur det gått i Sverige? Det undrar Bettina Sågbom.

– Tala om problemen på ett öppet sätt, får man signalerar om att det går dåligt, då måste man snabbt tala om detta, säger Neuding och tillägger:

– Inte ha en större migration än vad man klarar av att integrera.

Programmet är på svenska och kan ses här.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag