Finska romer flyr svenskt gängvåld till Finland

Foto: Santeri Viinamäki CC BY 4.0
  • Onsdag 20 mar 2024 2024-03-20
E-post 0

Ända sedan 1950-talet har finska romer utvandrat till Sverige. Men nu går flyttlassen i andra riktningen, då finska romer flyttar tillbaka på grund av det svenska gängvåldet, rapporterar Svenska Yle.

– Det började kännas farligt att bo i Sverige, säger Gunnar Palm, som Svenska Yle talar med i Pingstkyrkan i Hyvinge, där romer som nyss flyttat från Sverige har samlats.

– Det tog sin tid att vänja sig men efter det har det gått bra. Jag längtar efter vissa saker men det känns tryggare och lite bättre här än i Sverige just nu, säger Carmen Palm, som bott i Stockholmstrakten hela sitt liv fram tills familjen flyttade till Hyvinge.

Tino Friman har också flyttat till Finland, och säger till Svenska Yle att det råder ”kaos” i Sverige.

– Nu går det inte att bo där och känna sig säker. Du är orolig för att befinna dig på fel plats vid fel tid. Många oskyldiga har mist livet, säger Friman, som tillsammans med Gunnar Palm startat ett gatukök i Nurmijärvi, med flera svenska specialiteter på menyn.

– Det är också många kunder som vill prata svenska och det gör vi gärna, säger Tino Friman.

Läs även: Finland redo stänga gränsen för migranter

Läs även: Nu vill Finland flytta flyktingmottagning utomlands

Läs även: Europas största kärnreaktor igång i Finland

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag