Finske inrikesministern vill kunna upphäva kriminella invandrares medborgarskap

Finlands inrikesminister Kai Mykkänen. Foto: European People's Party
  • Tisdag 15 jan 2019 2019-01-15
E-post 5937

FINLAND I finska Uleåborg utreder polisen en rad sexualbrott där samtliga misstänka är invandrarmän. Nu vill inrikesminister Kai Mykkänen agera med krafttag och frånta kriminella invandrare deras medborgarskap, rapporterar Svenska Yle.

På fredagen meddelade Uleåborgspolisen att man arbetar med fyra nya fall där flickor under 15 år misstänks ha blivit sexuellt utnyttjade av män med utländsk bakgrund. Sedan tidigare utreder den lokala polisen fem liknande fall där de misstänkta är invandrarmän och offren unga flickor.

Läs mer: Fler utlänningar gripna för våldtäkter – nu sammankallas finska regeringen

Som en reaktion på detta föreslog inrikesminister Kai Mykkänen på lördagen att invandrare som har dubbla medborgarskap ska kunna fråntas sitt finska medborgarskap om de begår grova brott. Han kräver också att de som får permanent uppehållstillstånd ska förbinda sig till finländska värderingar.

– Man kan inte komma till Finland för att söka skydd och sedan skapa otrygghet själv, säger Mykkänen enligt Svenska Yle.

Inrikesministern tycker också att det bör inrättas uppsamlingsläger inom EU:s yttre gränser för att där kunna sålla asylsökanden i ett tidigt skede. Dessa centraler ska placeras i de länder som tar emot flest migranter, som Italien och Grekland.

– Det skulle vara till EU:s yttre gränsländers egen fördel, säger Mykkänen.

Läs även: Heberlein: Lär av Finland – dags för svenska politiker att värna samhällskontraktet

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag