Fi:s nya partiledare: Hedersvåld finns i det svenska samhället också

Gita Nabavi (Fi). Foto: svtplay.se
  • Måndag 26 feb 2018 2018-02-26
E-post 956

SVERIGE I söndagens SVT Agenda intervjuades Feministiskt initiativs (Fi) nya partiledare Gita Nabavi. Hon konfronterades med den kritik som partiet har fått för att inte ta problemet med hedersförtryck på allvar.
– Det finns i alla miljöer, det tar sig bara olika typer av uttryck, säger hon.

Gita Nabavi är ny partiledare för Fi jämte Gudrun Schyman. Att många partiledare har kommit och gått medan Schyman stannar kvar beror enligt Nabavi på att Schyman kan kombinera sin roll som ”feministisk folkbildare” med att vara partiledare. Andra jobbar ideellt.

– Vi turas om att bära och lyfta den här rollen så att vi orkar hela vägen.

– Det är en förmån få förunnat att få gå bredvid henne och få vara en del av det, säger Nabavi om att jobba med Schyman.

Fi ligger på runt två procent i opinionsmätningar och behöver fördubbla stödet för att komma in i riksdagen. Nabavi menar att partiet har vind i seglen och att spurt är dess ”bästa gren”.

– Vi har aldrig haft så bra förutsättningar som vi har nu, säger hon.

Får kritik från andra partier

Fi tog sig inte in i riksdagen i förra valet men fick några mandat i Stockholm och i andra kommuner. I Stockholm har det fått igenom en del av sin politik, som mer pengar till kvinnojourer, över 20 miljoner kronor till genus- och normkritisk pedagogik, samt ett råd för mänskliga rättigheter.

Men partiet får stark kritik från andra partier i kommunen för att ha motsatt sig fler poliser och ordningsvakter i förorterna. Fi får också kritik för att inte ha tagit hedersvåld på allvar.

– De riktigt stora frågorna, när det till exempel gäller hedersförtryck, där har vi ju fått knuffa de framför oss för att över huvud taget få dem att erkänna att de problemen existerar, säger Cecilia Brinck (M), oppositionsborgarråd i Stockholm.

Men det är en missuppfattning, menar Gita Nabavi.

– Vi tror inte på en särskild lagstiftning för den här typen av brott. Vi tror att det finns inom grov fridskränkning, så finns det utrymme för detta.

Samma strukturer överallt

Kan inte hedersbrott förtjäna en egen lagstiftning, frågar Agendas programledare Anna Hedenmo.

– Det är en väldig slippery slope, skulle jag säga, säger Gita Nabavi.

– Våldet är ju grunden. Det är samma strukturer som tar sig andra uttryck.

Det är de patriarkala strukturerna som finns överallt, menar Nabavi. Även i det svenska samhället.

– Det finns i alla miljöer, det tar sig bara olika typer av uttryck.

Men är inte hedersvåldsproblematiken ett väldigt specifikt problem, frågar Anna Hedenmo.

– Ja och det finns ju faktiskt i det svenska samhället också. Tillhör du till exempel andra grupperingar så har du det här också. Det handlar om hur man ser på kvinnor och hur man ser på våldet som det yttersta sättet att utöva makt.

– När man pratar om kultur som grunden för en handling, då hamnar man också i ett resonemang där man säger att en viss kultur är alltid fel, och en annan kultur är alltid rätt, säger Nabavi.

Hon frågas slutligen om att Fi inte vill ha fler poliser.

– Nej för vi tror på rättvisa framför repression.

Läs även: ”Helt öppna gränser” – Fi:s nya partiledare vill stoppa alla utvisningar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag