Flam frikänns i hovrätten

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 23 jun 2021 2021-06-23
E-post 2962

Svea hovrätt går på Patent- och marknadsdomstolens linje och friar Aron Flams ”Det här är en svensk tiger” för brott mot upphovsrättslagen. – Jag har inte korkat upp champagnen än, för det är så tidigt på dagen. Men inför matchen ikväll antagligen, säger Flam till Nyheter Idag.

Svea hovrätt friar omslaget till Aron Flams bok ”Det här är en svensk tiger” för brott mot upphovsrättslagen.

Domstolen går därmed på Patent- och marknadsdomstolens linje om att Flams version av Bertil Almqvists ”En svensk tiger” från andra världskriget, där tigern har en hakkorsarmbindel och heilar i Flams version, utgör en parodi och därmed faller under undantaget för parodier.

Domstolen slår dessutom fast att Flam uppnår så kallad verkshöjd med sin version av den klassiska bilden.

– Jag blir så trött av att vinna hela tiden, säger en trött men nöjd Aron Flam till Nyheter Idag.

Du har tidigare sagt att du inte vill ta ut segern i förskott. Tror du det finns risk för att det här går vidare?

– En liten risk kanske. Referenten har ju avvikande uppfattning gällande just verkshöjden. För nu fick jag ju inte bara parodiundantag utan även verkshöjd. Och det kan vara så att det finns en chans till överklagan, men det skulle vara om de vill ha ett prejudikat eller något sånt där. Annars så har jag svårt att se det faktiskt.

Så du kommer unna dig lite firande idag ändå?

– En smula, ja. Jag har inte korkat upp champagnen än, för det är så tidigt på dagen. Men inför matchen ikväll antagligen.

Då får vi hoppas att landslaget klarar av att vinna lika bra som du då.

– Ja, skam skulle gå på torra land annars.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag