Fler anhöriga än arbetskraftsinvandrare från Irak och Syrien

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Måndag 23 sep 2019 2019-09-23
E-post 460

Arbetskraftsinvandringen från länder utanför EU ökar, liksom antalet medföljande anhöriga. Från länder som Irak och Syrien kommer det fler anhöriga än arbetare, rapporterar Norrländska Socialdemokraten.

– Det har varit en hög andel anhöriga de senaste åren. Regelverket säger att du har rätt att ta med dina anhöriga och vi kan bara följa det. Det ligger i linje med lagstiftarens intentioner, som var att öppna upp för ett generöst regelverk för arbetskraftsinvandring, säger Helena Carlestam, omvärldsanalytiker på Migrationsverket.

Sverige har bland de mest generösa reglerna för arbetskraftsinvandring i hela OECD. Det är företagen själva som bestämmer om de ska rekrytera personal från utlandet, medan det tidigare var myndigheterna som beslutade om det rådde brist på arbetskraft inom det aktuella yrket.

Läs även: KD vill strama åt anhöriginvandringen: ”Väl förankrat”

De som beviljas arbetstillstånd i Sverige får ta med sig sin familj, och för anhöriga finns det inga försörjningskrav. Antalet anhöriga har ökat under åren. År 2009 kom 3 600 anhöriga till arbetskraftsinvandrare, år 2014 kom det 9 700, och år 2018 kom det 15 400 anhöriga till arbetskraftsinvandrare.

De anhöriga utgör också en allt större andel av arbetskraftsinvandringen från länder utanför EU. År 2009 utgjorde anhöriga 17 procent av samtliga beviljade arbetstillstånd, medan andelen idag är 42 procent.

För två länder är andelen anhöriga betydligt större än de som kommer som arbetskraft. Från Irak har  2 200 personer beviljats arbetstillstånd från 2014 till och med augusti i år har. Antalet anhöriga som kommit under samma period är 5 500. Från Syrien har knappt 1 500 personer beviljats arbetstillstånd under perioden medan över 3 900 anhöriga följt med.

– Har man ett behov av att få ett bättre liv och har en möjlighet att även söka arbetstillstånd som ett alternativ, då är det klart att det blir en väg in till Sverige, säger Helena Carlestam, som tror att möjligheten att ta med anhöriga fungera som en stark drivkraft.

Läs även: Sandviken skulle tjäna halv miljard på invandringen – går 67 miljoner back

Lönenivån för arbetskraftsinvandrare är också relativt låg. Kravet för att få arbetstillstånd är att man ska arbeta i en omfattning så att lönen når upp till minst 13 000 kronor i månaden –  före skatt. Och enligt forskaren Henrik Emilsson vid Malmö universitet arbetar många lågkvalificerade arbetskraftsinvandrare för ännu lägre löner.

– När jag gjorde en löneuppföljning på den här gruppen låg snittinkomsten ofta nära gränsen för minimilönen, och många ligger därunder, säger Emilsson, som konstaterar att dessa arbetskraftsinvandrares inkomst inte täcker upp för deras anhöriga.

– Man brukar ha en arbetskraftsinvandring för att det ska bli en win-win-situation. Här har vi snarare en win för individen, och kanske för företaget, men en förlust för samhället, säger Henrik Emilsson.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag