Fler kommer att omfattas av den omstridda afghanamnestin

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Torsdag 6 sep 2018 2018-09-06
E-post 599

SVERIGE Den så kallade gymnasielagen var tänkt att ge 9 000 afghaner en ny chans till uppehållstillstånd genom gymnasiestudier – men nu kan det bli några hundra till. Migrationsverket har tagit ett nytt beslut som gör att fler kan omfattas av lagen.

Med den nya gymnasielagen skulle så kallade ensamkommande barn som fått avslag på sin asylansökan ges en ny chans till uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Ett av kraven för att omfattas av lagen var att man hade ansökt om asyl den 24 november 2015 eller tidigare.

Nu meddelar Migrationsverket att den som kom till Sverige före den 24 november – men som fick sin asylansökan registrerad först efter detta datum – också kan omfattas av lagen. Kravet är att man ska visa upp dokumentation som bevisar att man ville söka asyl, och som är daterad före den 24 november.

Migrationsverket skriver att det rådde en exceptionell situation i november 2015 när många människor anlände samtidigt. Många så kallade ensamkommande barn – varav de allra flesta är afghaner – skjutsades då till ankomstboenden oavsett om de hunnit registrera sin asylansökan eller inte.

– Uppskattningsvis var det några hundra bland dessa som registrerade sin asylansökan i efterhand, men någon exakt siffra har vi inte, säger Anna Lindblad, rättslig expert vid Migrationsverket.

Gymnasielagen röstades fram av de rödgröna med stöd av Centerpartiet. Den trädde i kraft den 1 juli, men efter att två migrationsdomstolar pekade ut problem med lagen har Migrationsverket avvaktat med att fatta beslut utifrån den. Myndigheten inväntar nu rättslig vägledning från Migrationsöverdomstolen.

Läs även: Migrationsverket stoppar afghanamnestin: ”Gör så här av rättssäkerhetsskäl”

Läs även: Khavari om att afghanamnestin döms ut: ”Perfekt tid att kräva mer!”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag