Fler kriminella beväpnar sig i Malmö – Ett vapen varannan dag beslagtas

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 19 sep 2017 2017-09-19
E-post 250

MALMÖ Kriminella aktörer i Malmö införskaffar vapen i allt större utsträckning. Enligt polisen har tillgången till vapen spridit sig från de mest grövsta kriminella till lägre nivåer.

Tillgång till vapen i Malmö är ett växande problem, polisen ser nu att allt fler kriminella införskaffar vapen, det uppger Sveriges Radio.

Mats Berggren, polismästare och chef för underrättelseenheten vid polisregionen Syd, uppger att tillgången till vapen sprider sig ut bland fler typer av kriminella. Tidigare var det de mest grövsta kriminella som hade tillgång men idag sprider det sig till lägre nivåer.

Enligt Mats Berggren räknar polisen alltid med att vapen kan vara närvarande när de stoppar bilar och utför kontroller.

Under 2017 fram till den 31 augusti har Malmöpolisen beslagtagit 165 vapen respektive 161 illegala vapen. Förvaringen av vapen hanteras vanligtvis av minderåriga eller så göms de i så kallade målvaktsbilar, enligt Mats Bergren. Detta för att skydda de kriminella från lagföring.

Vapen göms på flera diverse platser för att undvika att de ska beslagtas. De göms i källarförråd, ovanför ventilationsrum och nedgrävda i skogen.

Mats Berggren hävdar att det krävs starkare lagstiftning för att inflödet av illegala vapen ska minska, speciellt när det gäller inflödet av vapen från gamla krigsområden. Polisen efterfrågar även en stärkt vapenlagstiftning där personer som tas med illegala vapen på sig alltid blir häktade.

Polisen, enligt Mats Berggren, jobbar för fullt med att sätta tryck mot nyckelpersoner inom den kriminella miljön.

– Vi har många som sitter häktade och anhållna, runt ett 70-tal förra veckan bara i Malmö. Vi ser att vi har ett stort tryck på de här kriminella miljöerna och detta är något som hela region Syd kraftsamlar mot. Vi kommer att fortsätta med detta, säger Mats Berggren, till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag