Flera barn saknas efter lov vid islamistisk skola: ”Vi har aldrig sett dem”

Foto: Flickr
  • Torsdag 15 Nov 2018 2018-11-15
E-post 324

VÄXJÖ Fem barn är försvunna efter att höstterminen drog igång vid Växjö Islamiska skola. Enligt en av grundarna har skolan aldrig sett tre av barnen och otydliga regler ledde till att anmälan dröjde.

När höstterminen drog igång i augusti saknade fem elever på Växjö Islamiska skola. Skolan anmälde händelsen först den 10 oktober och nu agerar Växjö kommun och kräver omedelbara åtgärder, uppger Sveriges Radio.

När skolan väl anmälde att det saknades elever anmälde de att endast tre elever saknades. De berättade inte att ytterligare två elever saknas sedan terminsstarten.

Detta har fått Växjö kommuns utbildningsförvaltning att reagera och de kräver nu en omedelbar redovisning av vad skolan gjort för att hantera situationen.

Växjö har gjort sig känt för Växjö moské som bedrivit hat mot judar och fått böneutrop beviljat av kommunen. När moskén fick klart för sig att böneutropet beviljades uppmanade moskén att sprida böneutrop till fler kommuner i landet.

LÄS ÄVEN: Efter beviljandet av böneutrop: Växjö moské vill se fler utrop i Sverige

LÄS ÄVEN: Hon bor granne med böneutropet i Växjö: ”Mitt Sverige håller på att försvinna”

Flera bilder som moskén publicerat på sociala medier visar att de sprider hat mot kristna och judar. Bildernas hatiska budskap publicerades på arabiska men översattes med hjälp av en tolk.

LÄS ÄVEN: Tolk: Växjö moské sprider hat mot kristna och judar på Facebook

Nyheter Idag har talar med Ismail Abu Helal som är medgrundare till Växjö Islamiska skolan. Han gick i pension mars 2018 men har haft insyn i händelserna kring de försvunna barnen.

Varför dröjde det nästan en hel månad innan ni anmälde barnen försvunna?

– Tre av de försvunna barnen har aldrig gått på den här skolan, vi har aldrig sett dem. Föräldrar har anmält att barnen ska börja på skolan men vi har aldrig sett dem. De andra två har vi anmält som borta men det finns inga tydliga föreskrifter om hur lång tid det ska gå innan man anmäler ett barn som borta och vem ska man anmäla det till?

Ismail Abu Helal berättar att han personligen tror att två av barnen har flyttat till Egypten för att lära sig bättra arabiska. Föräldrarna hade tidigare sökt om ledighet för att åka utomlands, en ansökan som skolan nekat. Trots detta verkar barnen och föräldrarna vara borta.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag