Flera döda efter attackerna i Wien – ”islamistiskt motiv”

Genrebild. Foto: Flickr
  • Tisdag 3 Nov 2020 2020-11-03
E-post 59

WIEN Efter att ett flertal gärningsmän slagit till på sex olika platser i centrala Wien i Österrike har minst fyra personer, två män och två kvinnor, dött. Även en av gärningsmännen dödades och polisen anser att attackerna hade ett ”islamistiskt motiv”.

Klockan 6.30 på tisdagsmorgonen meddelade Wienpolisen att tre civila har dött och 15 personer inklusive en polis fått allvarliga skador efter attackerna i den österrikiska huvudstaden på måndagskvällen. Senare rapporterade Reuters att en fjärde person, en kvinna, mist livet och att sju av de skadade var i livshotande tillstånd.

Polis lyckades skjuta ihjäl en av gärningsmännen som bar något som såg ut som ett bombbälte men som visade sig vara en attrapp. Man skriver också att attacken anses ha haft ett islamistiskt motiv.

Inrikesminister Karl Nehammer säger på tisdagen att gärningsmannen som sköts ned sympatiserade med Islamiska staten. Polis är nu på jakt efter de andra terroristerna men det är oklart hur många som var inblandade. Åtminstone 1 000 poliser deltar i jakten.

– Vi upplevde en attack i går kväll av åtminstone en islamistisk terrorist, en situation som vi inte har behövt genomleva i Österrike på decennier, sade Nehammer på en presskonferens enligt Reuters.

Enligt lokala mediekällor var den dödade gärningsmannen en 20-årig alban som var född och uppvuxen i Wien. Han var känd av den inhemska underrättelsetjänsten och beskrivs som en av 20 österrikiska islamister som velat resa till Syrien. Uppgifterna har så vitt Nyheter Idag vet inte bekräftats av myndigheterna.

Förövarna i måndagens attack slog till vid sex olika platser i centrala Wien med början utanför en synagoga som var stängd vid tillfället. Vittnen berättar att gärningsmännen sköt urskillningslöst med automatvapen in i folkmassor.

Texten har uppdaterats.

Stöd Nyheter Idag

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag