Flera fackförbund ställer sig bakom att låta 9000 afghaner få stanna

Handhjärtan i protest mot utvisningar. Foto: Roger Sahlström
  • Torsdag 7 jun 2018 2018-06-07
E-post 2194

SVERIGE Företrädare för tre ledande fackförbund skriver i en debattartikel att de ställer sig bakom regeringens förslag om att låta 9000 afghaner få stanna i Sverige. Debattörerna menar att det är viktigt att ta Lagrådets kritik på allvar men att förslaget är ett viktigt steg i rätt riktning.

I en debattartikel i Dagens Samhälle ställer sig Eva Nordmark, ordförande för TCO, Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet och Veronica Magnusson, ordförande för Vision, bakom regeringens förslag om att ge 9 000 afghaner möjligheten att få stanna i Sverige.

LÄS ÄVEN: 78 procent ljög om sin ålder: Expressen granskar de 9 000 afghanerna

I debattartikeln menar de olika fackliga företrädarna att många inom fackförbunden på sin egen fritid har engagerat sig för att hjälpa de ensamkommande afghanernas samt öppna upp deras egna hem för dem.

De fackliga företrädarna menar att afghanerna är en väldigt utsatt grupp som lider av mental ohälsa och att det krävs politiska förslag för att förbättra deras situation. De menar dock att den nya gymnasielagen är för restriktiv och att det måste komma fler förslag som underlättar situationen för afghaner.

LÄS ÄVEN: Sentio: Sex av tio svenskar emot afghanamnestin – så svarar väljarna parti för parti

Debattörerna uppger att de ser problemen med lagen och kritiken som lyfts av Lagrådet, samtidigt ser de det som positivt att förslag på området nu presenteras. I artikeln hyllas Vänsterpartiet och Centerpartiet för att de stöttar förslaget, detta eftersom det visar prov på ”ansvarstagande och pragmatism”.

Debatten om de 9000 afghanerna har fått stor uppmärksamhet. Nyligen tog glassföretaget ”Ben & Jerry” ställning för afghanerna.

LÄS ÄVEN: Ben & Jerry tar ställning för de 9 000 afghanska männen: ”Hoppa på kärlekståget med oss”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag